Jubilerer med hagefest og ny matvogn for rusavhengige

Planlegger hagefest: Avdelingsleder Renate Falmyr i Finstadveien 8 (til venstre) og virksomhetsleder Ruby Myhren håper naboene vil komme på besøk til Finstadveien 8. Nå jaktes det på god musikk til glede for alle. Foto: Kari Kløvstad

Planlegger hagefest: Avdelingsleder Renate Falmyr i Finstadveien 8 (til venstre) og virksomhetsleder Ruby Myhren håper naboene vil komme på besøk til Finstadveien 8. Nå jaktes det på god musikk til glede for alle. Foto: Kari Kløvstad

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

SKI: Det er ti år siden de første rusavhengige flyttet inn i Finstadveien 8. Motstanden var stor, men det har vist seg å gå bra. Nå vil F8 sende en takk tilbake til nabolaget.

 Den 31. august er det Verdens overdosedag. Den blir markert over 20 steder i landet, og et av dem er Ski. Dette blir ikke noen trist begivenhet, selv om temaet er alvorlig. Det inviteres til hagefest for beboerne, ansatte og folk i nabolaget.

Det er i år ti år siden Finstadveien 8 ble åpnet. Dette er et forsterket botilbud. Huset rommer åtte leiligheter for personer med utfordringer i forbindelse med rus og psykiske lidelser.

– Hagefesten skal ikke minst være en takk tilbake til nabo- laget. De har vært positive og tålmodige med oss, selv om det har kommet høye utrop en gang iblant, sier Renate Falmyr, som har vært avdelingsleder i fem år.

Nå jakter hun på gode musikere som kan spille på hage- festen, uten at det skal bli altfor dyrt.

Det var mange som var skeptiske til boligene i Finstadveien 8 for ti år siden. Det gikk også heftige diskusjoner på ØBs debattside.

– Nå er stedet blitt et foregangstiltak, som kan vises frem som et godt eksempel. Flere ser til Ski og forstår at hospits ikke er løsningen, sier virksomhetsleder Ruby Myhren i Ski kommune.

Gikk opp i vekt

Mange rusavhengige prioriterer ikke å bruke penger på mat. De roter derfor i containere etter det aller nødvendigste.

– Vi ser at mange rusavhengige er undervektige. To vernepleiestudenter har gjennomført et prosjekt hos oss, der de serverte gratis mat. Så godt som alle beboerne gikk opp i vekt i løpet av disse to månedene, sier Renate Falmyr.

En bonde bød på egg, som var for store for EU-standarden. Meny ga brød til frokostene, og Lions bidro også med økonomisk støtte.

Ambulerende matvogn

Nå blir tiltaket fulgt opp. Ski kommune har fått 300.000 kroner i støtte til prosjektet «Kafe med mening» der en flunkende ny matvogn nå spesialbygges. Den vil i første omgang være å finne i Ski to dager i uken. Maten blir gratis for personer som har tilknytning til den kommunale rustjenesten. Det er Forsterket botiltak, Frivillighetssentralen, Røde Kors og «Muligheten» til NAV, som skal samarbeide om driften av vognen.

– Vi må ut til forretningene å spørre etter bidrag. Det gledelige er at det nå er momsfritak på mat som går til veldedige formål, sier Renate Falmyr.

Mange er opptatt av at det er mye brukbar mat som kastes.

– Jeg vil presisere at dette vil skje i ordnede former, og ingen vil bli servert noe vi ikke ville ha spist selv, sier avdelingslederen.

Det er i første omgang registrerte rusavhengige som vil få glede av matvognen.

– Dukker det opp flere som sliter med å skaffe seg mat, så får vi se hva vi kan gjøre videre, sier Renate Falmyr.

En liten kuriositet er at kaffen kommer fra Bjørgvin fengsel. Det har de et kaffebrenneri med navnet Straffekaffe.

God nok bemanning

Ski trenger flere boliger for rusavhengige og personer med psykiske lidelser, men folk er redde for å få dem i nabolaget.

– Det er naturlig at noen er skeptiske til situasjoner de ikke kjenner. Ingen ting blir bedre av å gjemme bort de rusavhengige. Det har gått bra hos oss, og det er viktig med god nok bemanning, sier avdelings- leder Renate Falmyr.

 

Artikkeltags