SKI: Leo Sand (18) fra Ytre Enebakk er en av mange som bruker kosttilskudd daglig.

– Kosttilskudd er en billig måte å få i seg mat, sier 18-åringen.

Sand forteller at han trenger mye mat når han trener, men at det er vanskelig å få i seg alt av næring han trenger for å få optimale treningsresultater.

– Jeg trenger mye mat når jeg trener for å kunne bygge muskler, noe som er hovedgrunnen til treningen. For min del er kosttilskudd et billig alternativ fremfor all den maten jeg måtte kjøpt for å få i meg alt jeg trenger, forteller Sand.

LES OGSÅ: Skal du begynne å trene?

Uviten på området

Sand mener for mye av kosttilskuddene ikke kan være bra. Han er varsom på hvor mye han tar av tilskudd og hvor lenge han går på det, likevel innrømmer han at han ikke kan så mye på området.

– Jeg leser litt om diverse kosttilskudd på internett, men kan likevel ikke si meg erfaren. Hvor stor mengde og hvilke merker på produkter får jeg høre fra kompiser, men jeg har ikke noe dokumentasjon på at det er bra, sier Sand.

Alle trenger daglig dose

Harald Mortensen er ekspert på kosttilskudd og jobber blant annet med ernæringsterapi. Han er tydelig på at vi mennesker trenger kosttilskudd, men hvor mye og hva er forskjellig fra person til person.

Han sier en selv må sjekke hva som er riktig mengde, men han har noen hovedprodukter som han mener er svært viktig for kroppen generelt.

Anbefalt daglig dose:

  • 200 milligram med magnesium.
  • 20 mikrogram med D-vitamin.
  • 1 multivitamin (hele be komplekset).
  • 1-2 tabletter Omega 3, men det trengs en dokumentasjon på at det er et godt produkt.

Trener du, trenger du mer

– Personer som trener mye kan trenge mer av andre kosttilskudd. Noen personer kan også ha mangel på forskjellig, som for eksempel magnesium. Det er veldig vanlig. Derfor er det viktig å få sjekket opp hva man selv trenger og dosere seg ut fra det. Men disse kosttilskuddene i denne mengden, er viktig å få i seg for helsen til en vær person, sier Mortensen.

Mortensen forteller at «Kreatin» er et veldig vanlig kosttilskudd blant spesielt gutter.

Leo Sand er blant annet en av disse. Mortensen oppfordrer alle til å bruke L-glutamin i stedet.

– Kreatin binder væske, slik at guttene ser større ut. Det har ingen annen effekt og det kan føre til høyt blodtrykk, sier Mortensen

Han mener de som ønsker muskler, heller burde bruke L-glutamin. Han er tydelig på at det er en bedre variant, fremfor Kreatin.