Gå til sidens hovedinnhold

– Det kan skje alle

Artikkelen er over 7 år gammel

SKI: – Korrupsjon kan skje alle, sier spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge.

Organisasjonen bekjemper korrupsjon i over 100 land i verden, og startet sin avdeling i Norge like før årtusenskiftet.

Torsdag kveld var han en av gjestene da Follo interkommunale kontrollutvalgssekretariat (FIKS) arrangerte faglig forum på Ski rådhus.

Bare de ti siste årene har det vært 24 straffesaker med innslag av korrupsjon eller misligheter i norske kommuner. Det kan skje også i Follo, og den største feilen er at de ansatte lukker øynene, advarer Dølvik.

LES OGSÅ: Tømrermester fra Follo skal ha overfakturert Unibuss for rundt 14 millioner

Han identifiserer en rekke områder hvor kommunene er sårbare. Kommunene leverer tjenester over et vidt spekter, fra førskolealder til livets siste dager på omsorgs- eller pleiehjem.

Resepten virker enkel, men det tar tid å bygge kultur, holdninger og de riktige etiske vurderingene. Heldigvis er mange av disse faktorene allerede på plass i norske kommuner. Likevel er Dølvik skeptisk til en gryende fare.

Urovekkende tall

I en undersøkelse gjennomført av Kommunenes Sentralforbund (KS), svarte 4 av 10 at de har fått tilbud om fordeler i bytte mot tjenester det siste året. Det varierer fra pengeytelser til å gi venner og familie en fordel.

Undersøkelsen kan du se HER (ekstern lenke)

– Det indikerer en vilje utenfra om at det er lov til å prøve seg. Det indikerer en holdning om at det lønner seg, utdyper korrupsjonsbekjemperen.

Ikke ukjent i Follo

Revisjonssjef Steinar Neby i Follo distriksrevisjon kjenner til noen tilfeller av misligheter og fusk i de lokale kommuene. I løpet av hans seks år som revisjonssjef kjenner derimot ikke til rene korrupsjonssaker. Han gir også ut en advarsel, og henviser til store saker i både Bærum og Oslo. I tillegg hentet han frem ØBs sak for en måned siden, om en eks-banksjef som er dømt for korrupsjon.

– Kommune-Norge har et arbeid å gjøre for å motvirke korrupsjon, forteller han.