Egen balansefysioterapeut i Ski

Bente Oseth ser bare lys gjennom brillene. Balansefysioterapeut Dino Trbonja tester øye/ koordineringsevne. 
FOTO: FREDRIK VARFJELL

Bente Oseth ser bare lys gjennom brillene. Balansefysioterapeut Dino Trbonja tester øye/ koordineringsevne. FOTO: FREDRIK VARFJELL

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

SKI: Bente Oseth har «krystallsyke» og sliter med svimmelhet. Balansefysio- terapeut Dino Trbonja hjelper henne å bli bra.

– Mange plages av svimmelhet. Og mange får høre at dette er det ikke noe å gjøre med, Men enkle behandlingsmetoder og hjemmeøvelser kan gjøre den som er plaget bra eller vesentlig bedre, sier kiropraktor Christian Lunow. Han jobber ved Klinikk for Alle Ski, hvor kiropraktorer, fysioterapeuter og andre fagfolk jobber tverrfaglig.

Del på Facebook

Spisskompetanse

Fysioterapeut Dino Trbonja jobber ellers ved Balanseklinikken ved Klinikk for Alle Majorstua. Han har spisskompetanse og tilleggsutdanning fra Sverige. Dino Trbonja har spesialisert seg på diagnostisering og behandling av sykdom i indre øre som gir svimmelhet: «krystallsyke», virus på balansenerven og Meniers sykdom.

– Dino er hos oss én dag i uken Dette gjør oss enestående i Follo når det gjelder diagnostisering og behandling av balanseproblematikk. Svimmelhet kan og skal diagnostiseres så nøyaktig som mulig, sier Christian Lunow.

Kan utløses av stress

Er du svimmel, kan f.eks. stress være årsaken. 4–5 prosent av alle allmennlegebesøk gjelder svimmelhet. Langt flere kvinner enn menn er svimle. En svensk undersøkelse viste at 20–30 prosent av svenske kvinner og 10–15 prosent menn under 65 år sliter med problemet.

Behandling

Bente Oseth med krystallsyke er henvist til Dino Trbonja av kiropraktor. Onsdag ettermiddag starter Dino behandlingen av henne med en «steptest». Bente lukker øynene, mens Dino tester balansen hennes. Så holder han opp et par fingre foran Bentes øyne, for å teste evnen til holde fokus. og fortsetter med et ark med bokstaver.

– Flytt blikket fra x til x, sier Dino.

Grundig nevrologisk testing er grunnleggende for å se hvor balanseproblemene ligger hos pasienten.

Forebygge?

– Veldig mange plages av svimmelhet. Er det mulig å forebygge?

– Ja, i og med at stress ofte utløses sykdommen, kan det være lurt å prøve å stresse mindre i hverdagen, sier Lunow og Trbonja.

Og jo tidligere du får riktig behandling, jo større er sjansen for å bli frisk, eller betydelig bedre.
Behandling er viktig. Men pasienten må også ta ansvar og gjennomføre treningsøvelser hjemme. Bente har fått ark med øvelser, og er flink til å følge opp.

– Forferdelig

Alle som har vært svimmel, vet at det er forferdelig. Du mister kontroll over omgivelsene, over egen kropp. En svimmel kropp må jobbe på spreng for å holde seg oppreist.

– Sitt ikke stille hvis du er svimmel, er likevel rådet Dino Trbonja gir.

– Vær i bevegelse, gå tur! Riktig behandling, kombinert med egenaktivitet, er det som skal til for å bli mye bedre, eller helt bra, sier balansefysioterapeuten.

Artikkeltags