Frimurerlosjen: – Bare ritualene våre er hemmelige

Tom Rommerud i det aller helligste. I taket kan man slå på en kunstig stjernehimmel som viser himmelen slik den var over Ski på stiftelsesdagen i 1997. ALLE FOTO: STIG PERSSON

Tom Rommerud i det aller helligste. I taket kan man slå på en kunstig stjernehimmel som viser himmelen slik den var over Ski på stiftelsesdagen i 1997. ALLE FOTO: STIG PERSSON

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

SKI: Frimurerne har drevet personlighetsutvikling i Norge i 260 år. Og de er åpne om det meste de driver med.

Forleden kveld inviterte Frimurerlosjen i Ski til åpent informasjonsmøte. Eller St. Johanneslogen Den gyldne Cirkel som de heter. Det skjedde i Frimurerlosjens lokaler i Eikjolveien 2.

Mange kjenner bygget fra vanlige selskapslokaler i første etasje, men er ukjente med verden i andre etasje. En omvisning sto også på programmet.

All informasjon finnes åpent tilgjengelig. Frimurerne er på internett, og det du ikke finner der, kan bestilles fra hovedkontoret.

– Vi snakker åpent om hvem som er medlemmer, hvor vi holder møter, hva formålet er og lovene våre er tilgjengelige for alle. Frimurerordenens formål er menneskets foredling, personlighetsutvikling, sier Bjørn Rødsand, tidligere ordførende mester i Frimurerlosjen i Ski.

Ved starten i 1997 hadde de 124 medlemmer. Nå er antallet doblet og vel så det. Arne Skolmo var første ordførende mester, så Bjørn Rødsand, Lars Presthus og nå nyvalgt ordførende mester Tom Rommerud.

Lukket og overraskende

Læresystemet er lukket for omverdenen, men det er en naturlig forklaring på det.

– Det er utelukkende av pedagogiske hensyn. Seremonien skal være overraskende på nye medlemmer og sette hans egne tanker og følelser i sving. Men i vårt åpne samfunn er det et problem, sier Bjørn Rødsand.

En frimurer må bekjenne seg til den kristne tro. Ikke nødvendigvis som en flittig kirkegjenger, men at man aksepterer kristne verdier som noe godt man har med seg i livet, slik som en stor andel statskirkemedlemmer gjør selv om de sjelden går i kirken.

– De aller fleste har funnet et fristed i losjene, et varmt fellesskap hvor man kan bygge seg opp og gå hverdagen lettere i møte. En kveld i losjen er ren mentalhygiene flere burde ta seg tid til. Her finner man ro i sjelen, sier Bjørn Rødsand.

Et potensielt medlem må ha fylt 24 år og ha to faddere som går god for ham, eventuelt ta kontakt med ordførende mester for et intervju hvis man ikke kjenner to losjebrødre. Det er også et krav at man har klarert medlemskapet med kone eller samboer før man blir med i Frimurerlosjen.

Stemningsfullt

Frimurerordenen har mer enn 19.000 medlemmer i Norge.

– Ca. 60-70 av 250 losjebrødre deltar på hvert møte her i Ski. Det er en stemningsfull åpning der lystenning er en viktig del av seremonien, sier Bjørn Rødsand.

Antrekket er livkjole med sort vest når det er opptak av et nytt medlem, og sort dress på de andre møtene.

– Du lærer mer og mer om losjen etter hvert og hører tankevekkende innlegg av brødre. Vi samler også inn penger på egen konto som går til gode formål i nærmiljøet, «til nødlidende» som vi kaller det. Frimurerlosjen gir pengene i stillhet, dette er noe du aldri vil lese om i Østlandets Blad... Frelsesarmeen har fått mye av oss. Det samme har barnehjem, sier Rødsand.

Symbolikk

Fra tid til annen utsettes Frimurerlosjen for folk som skal «avsløre» noe. Under krigen beslagla tyske soldater alt de fant i Stamhuset i Oslo og stilte ut både hodeskaller og likkister.

– Jeg bestrider ikke at det finnes massevis av symbolikk i Frimurerlosjen, også om døden. Men det finner man også i kirken. Frimurerlosjen våger å snakke om det. Døden er en naturlig del av livet, sier Bjørn Rødsand.

Kuppelen i andre etasje har en kunstig stjernehimmel som viser hvordan himmelen i Ski så ut nettopp på stiftelsesdagen i 1997.

– Ingen forteller deg hva du skal tenke, si og mene. Her får du gjøre deg opp din egen mening, sier Rødsand.

Habilitetsspørsmålet er et av de største ankepunktene fra omverdenen. Hva hvis en tiltalt og en dommer i en rettssak er losjebrødre?

– Dette er ikke verre hos oss enn i Lions, Rotary eller andre serviceklubber. Det står i frimurerlovene at man ikke skal begunstige en annen frimurer, understreker Bjørn Rødsand.

Det er også forbudt å diskutere politikk eller religiøse og sosiale stridsspørsmål på møtene. Lederne for hver losje har ansvaret for at dette overholdes.

Mange har fått med seg at Anders Behring Breivik var frimurer fra 2007. Han ble naturligvis umiddelbart ekskludert etter den tragiske julidagen. Terroren kom like overraskende på Frimurerordenen som andre organisasjoner han hadde vært medlem.

Møtene avsluttes med et enkelt måltid. Losjebrødre spiser gjerne vanlig husmannskost.

Artikkeltags