Johansen og co. Stansefabrikk nominert til Årets Bedrift i Follo

Han kan snakke om stansefabrikken i timevis, Tor Kr. Johansen. Fabrikkjobben har preget Johansens liv i over 40 år - de siste 12 årene har han vært daglig leder og sjef. Maskinen i bakgrunnen er selve stansemaskinen. FOTO: OLE KR. TRANA

Han kan snakke om stansefabrikken i timevis, Tor Kr. Johansen. Fabrikkjobben har preget Johansens liv i over 40 år - de siste 12 årene har han vært daglig leder og sjef. Maskinen i bakgrunnen er selve stansemaskinen. FOTO: OLE KR. TRANA

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

SKI: - Alt som krever noe ekstra. Det kan vi lage, sier Tor Kr. Johansen i Johansen og co. Stansefabrikk. Og det har den Ski-baserte bedriften gjort i snart 70 år.

Siden slutten av 60-tallet har han jobbet på Stansefabrikken i Ski. Fra 2000 som daglig leder og sjef. I 2012 er det ikke så mange som vet hva som foregår i en stansefabrikk. Svært få kan forklare det bedre enn Tor Kr. Johansen.

- Vi har spesialutviklet verktøy til å lage alt som vanlige fabrikker ikke klarer. Vi kaller det vi holder på med for spesialproduksjon, sier Johansen.

Hvis vi legger til for alle som ikke har jobbet på en stansefabrikk i over 40 år: Stanse er en maskin som utformer materiale ved hjelp av presskraft/slagkraft.

Formålet kan være alt fra gravering, forming, bøying, hull og utsparinger til gjenging og nagling. Johansen og co. har en rekke moderne maskiner i tillegg til selve stansemaskinen, blant annet en toppmoderne laserskjærer.

Les også:

Mange store kunder

Norsk Tipping er en av kundene, og her lager Johansen og co. alt av utstyr som skal stå hos kommisjonærene. Terminaldisken du benytter for å betale for lottokupongen, er laget på fabrikken i Ski.

Det samme er selve holderen som kupongen står i. Neste gang du er hos Synsam og skal prøve briller, er stativet brillene står i laget på fabrikken i Ski. Kamerahylser til Oslofjordtunnelen er et annet eksempel.

Det lages så eventyrlig mye forskjellig i denne forundringspakken av en fabrikk, at du nesten kan tro at det var Johansen og co. Stansefabrikk Tom Waits hadde i tankene da han skev låten «What Is He Building In There?»

Stas med kåring

I 1945 så stansefabrikken dagens lys. I ‘67 flyttet den til Ski. Siden har den ligget der den ligger i dag - i Åsveien. For rutinerte Ski-innbyggere står stansefabrikken for noe solid. Noe bestandig. I år kan det ende med at den tradisjonsrike bedriften blir Årets Bedrift i Follo.

- Vi synes kåringen er både spennende og morsom. Det er litt stas å bli lagt i vektskåla og veid, mener Tor Kr. Johansen.

Blir ikke rik

- Hvordan er det å være sjef i en stansefabrikk - blir du en holden mann av slikt?

- Du blir ikke så himla rik i dette yrket, men vi har et veldig ålreit miljø. Det gjelder både internt og i vårt forhold til kundene.

- Hvordan skal Johansen og co. holde koken fremover?

- Jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan vi har klart oss såpass godt i alle år. Mange ganger har vi spurt oss selv om vi klarer å henge med i utviklingen. Men vi har klart det hver gang. Du kan vel kalle oss tilpasningsdyktige, mener Johansen.

Bruce og Tor

62 år er han blitt, like gammel som Bruce Springsteen, faktisk.

- Hehe. Det har jeg ikke tenkt på. Han er ingen dårlig mann han heller!

- Springsteen holder koken og har ingen planer om å gi seg. Hva med sjefen for Stansefabrikken?

- Jeg har en datter som jobbet i bedriften i en del år, men hun er ute av det, dessverre. Jeg kommer til å holde på i noen år til, og vi har en kontinuitetsplan. Men den vil jeg holde internt, sier Tor Kr. Johansen, som nå eier halvparten av firmaet.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags