Nå får de skyte så mange fugler de vil

Jan Olav Harstad er overrasket over at de fikk lov til å skyte fugler. – Det er ikke så mange fugler å se når det regner, men på solfylte dager er det mange, sier Harstad. Foto: Audun Braastad

Jan Olav Harstad er overrasket over at de fikk lov til å skyte fugler. – Det er ikke så mange fugler å se når det regner, men på solfylte dager er det mange, sier Harstad. Foto: Audun Braastad

Av og
Artikkelen er over 7 år gammel

Fuglemøkk og skjæreskrik har lenge plaget beboerne i Nordre Finstad. Nå får de minske bestanden.

DEL

FINSTAD: – Jeg syntes det var overraskende at vi fikk lov, sier Jan Olav Harstad, styremedlem i Grendelaget Nordre Finstad.
Mange beboere plages av fugler.

–Vi har 11 møter i året, og det var flere som klagde. Det ble enighet om at noe måtte gjøres, sier Harstad.
I en søknad til kommunelegen i Ski står det at beboerne sjeneres av måker og skjærer som skriker og bygger reir. Fuglene skiter ned hager og terrasser på området. Brevet er signert av styreleder Rolf Gellein.

– Vi ønsker å hindre en økning av fugler. Tidligere har vi vært plaget med rotter også. Og rottene kommer når folk vil mate fuglene. Det vil vi ikke ha her, sier Harstad.

Morgenuro

– Det er mange store trær her som skjærene bygger reir i. Vi har fått meldinger fra irriterte beboere som har ferie og blir vekket tidlig på morgenen av fugleskrik, sier Harstad.

Harstad selv har aldri hatt store problemer med fuglene, men han har hørt historier.

– Det har hendt at folk har måttet bytte genser fordi fugler har «skiti» på dem, sier han.

Måker i urett element

Kråker og skjærer er ganske vanlig de fleste steder, men på Nordre Finstad er det også svært mange måker.

– Måker hører hjemme på ved sjøen, i sitt rette element, sier Harstad.

– Vi må gjøre noe med grunnen til at de trives så godt her sier.
 

Ja til skyting

I et svar fra Ski kommune, signert kommunelege Bjørg Bjortveit, gis det tillatelse til «å skyte så mange fugler dere måtte ønske».

På grunn av hensyn til hekketiden, kan ikke skytingen starte før 10. august og ikke vare etter 28. februar.

Skogssjef Reidar Haugen har vært kontaktet av Ski kommune i denne sammenhengen.

– Når det her gjaldt mange grunneiere var det rimelig at skytingen foregikk i grendelagets regi. Den som skyter må ha jaktprøve, og det må meldes fra til politiet at det skal skytes, sier han i svaret fra kommunen.

– Hvordan fremdriften blir, vil jeg ikke ta stilling til, men vi leier nok inn ekstern hjelp for å ta seg av skytingen, sier Harstad.

Artikkeltags