Kjøtt og blod til Nidarosdomen

mektig byggverk: Slik tar Norges mektigste byggverk seg ut i dag. Forfatteren Atle Næss i Ski har skrevet boken som setter bygningen i en historisk og religiøs sammenheng.

mektig byggverk: Slik tar Norges mektigste byggverk seg ut i dag. Forfatteren Atle Næss i Ski har skrevet boken som setter bygningen i en historisk og religiøs sammenheng.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

SKI: Forfatteren Atle Næss i Ski står for høstens store leseropplevelse for historieinteresserte: historien om         nasjonalhelligdommen Nidarosdomen.

Nidarosdomens historie strekker seg fra helgenkongen Olav den helliges død i 1030 og frem til vår tid. Derfor skal boken til Atle Næss lanseres under nettopp Olavsdagene i Trondheim 29. juli.
– Nidarosdomen er en kirkebygning med en spennende, komplisert og interessant historie, sier Atle Næss.

Lite kildemateriale

Atle Næss er slett ikke ukjent med å gi seg i kast med historisk stoff. Foruten en rekke romaner har han også skrevet «Da jorden sto stille. Galileo Galilei og hans tid» (2001), som han mottok Brageprisen for i klassen faglitteratur, og biografien om Edvard Munch (2004).
– Nidarosdomen er jo gjennomdokumentert fra før?
– Så absolutt, men det har nok først og fremst handlet om arkitekturen. Jeg har prøvd å gi kjøtt og blod til den delen av historien som er nokså spinkelt dokumentert, rett og slett fordi det ikke finnes noe kildemateriale.
– Derfor har jeg også trukket inn kirkebygging generelt og virksomheten på katedralskolene i England. Det var neppe så stor forskjell fra Nidarosdomen.

Mange branner

Boken om Nidarosdomen er like mye norgeshistorie som fortellingen om en kirke. Den kirken som står i dag ble bygget gjennom nærmere 200 år frem til 1328, da den brant. Kirken er flere ganger herjet av brann, noe som førte til reparasjoner og av og til nybygg. Siden 1814 har den vært Norges nasjonalhelligdom.
Atle Næss forteller om tilblivelsen av katedralen og menneskene som har gått inn og ut av den gjennom historien. Det handler om steinhuggere, erkebiskoper og helgener, konger, pilgrimer og kunstnere.

Eksentriske typer

– Er du kommet over tidligere upublisert materiale eller historier?
– Egentlig ikke, men jeg har funnet frem til mange anekdoter, eksentriske typer og sterke personligheter. Eksempler på dette er kong Sverre, biskop Gunnerus og bildehuggeren Gustav Vigeland, sier Atle Næss.

Artikkeltags