-Vi vil bli forskere!

Iris Anine Maria Dirven (10 og Viktoria Susanne Høgberg (9) vil forske mer. Her får de hjelp av Mona Granerud (21).

Iris Anine Maria Dirven (10 og Viktoria Susanne Høgberg (9) vil forske mer. Her får de hjelp av Mona Granerud (21). Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Magnus (12) og Henrik (10) Vognild Andreassen synes skole i sommerferien er en aldeles strålende idé.

DEL

-Dette er det gøyeste jeg har vært med på i hele sommer! Henrik Vognild Andreassen på ti år smiler fra øre til øre. Broren Magnus er enig:

-Vi har lært om atomer, og så har vi lært at man kan flytte alt vannet fra en bøtte til en annen bare ved hjelp av en tråd. Men tråden må være våt, forklarer han.

Ledes av studenter

Denne uken er 52 Langhus-barn fra 5. til 7. klasse på sommerskole. De er fordelt på to grupper, som begge ledes av studenter. Premiéremix-gruppen ledes av Silje Kroglund og Linda Habberstad, som skal bli lærere. På denne gruppen lærer barna om blant annet multimedia, orientering, klatring, matlaging og bilderedigering.

For den andre gruppen handler uken om fysikk og kjemi. Den ledes av realfagsstudenter, gjennom Forskerfabrikken:

-Jeg studerer kjemi ved Universitetet i Oslo. Forskerfabrikkens kurs for barn er deltidsjobben min i skoleåret, og nå i sommer, forklarer Mona Granerud fra Langhus, som til vanlig studerer kjemi. Mona trives i jobben:

-Barn har så mange herlige ideer! Vår oppgave er å lære dem å tenke på en vitenskapelig måte, så de får brukt ideene sine. Kollega og fysikkstudent Torbjørn Ness er enig:

-Vi får ofte så utrolig gode tilbakemeldinger. Barna vet så mye, og forstår så mye bra. De gir meg tro på fremtiden til norsk ungdom, smiler han.

Vil forske mer

Forskerfabrikken har gitt mersmak hos Langhus-barna:

-Jeg skal være med på det de neste tre årene hvis det går an, fastslår Henrik, og forsker videre på kapillærkrefter sammen med storebror Magnus. Vannet stiger oppover i et kaffefilter, og lager fine mønstre av velplasserte tusj-prikker: -Se, så fint det blir!

Det første barna fikk beskjed om, var å ikke spise eller smake på noen av eksperimentene:

-Da får man jo litt ekstra lyst å smake, synes Magnus, men han passer på å forklare at man kan bli veldig syk hvis man spiser noe giftig.

Iris Anine Maria Dirven (10) skal bli medisinforsker: -Jeg er ikke helt sikker på hva det er, men jeg vil finne medisiner til syke personer og sånt. Venninnen Viktoria Susanne Høgberg vil også forske: -Dette er veldig gøy. Jeg vet ikke hva jeg skal bli, men jeg skal bli forsker, fastslår niåringen.

Artikkeltags