Ski-mann reddet moldovsk rockeband

OPPSTUSS Åsmund Brøvig (helt t.v.) arrangerte pressekonferanse hvor det ble opplyst om at de nasjonale vinnere ikke fikk reise til London på grunn av visumproblemer. Det skapte så mye oppstuss at den britiske ambassaden klaget til de lokale myndigheter. ALLE FOTO: PRIVAT

OPPSTUSS Åsmund Brøvig (helt t.v.) arrangerte pressekonferanse hvor det ble opplyst om at de nasjonale vinnere ikke fikk reise til London på grunn av visumproblemer. Det skapte så mye oppstuss at den britiske ambassaden klaget til de lokale myndigheter. ALLE FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Ski-mannen Åsmund Brøvig er allerede en helt for mange institusjonsbarn i Moldova, på grunn av sin humanitære innsats. Nylig ble han også republikkens rockehelt - da han reddet gruppa ExNN fra visumkluss til Storbrittania.

DEL

SKI/MOLDOVA:Åsmund Brøvig bruker mesteparten av sin tid til å hjelpe instituasjonsbarn i Moldova. Men denne gangen var det Moldovas nye stolthet, rockegruppa ExNN, som trengte hjelp.
–De hadde nettopp vunnet en nasjonal konkurranse og skulle videre til den internasjonale finalen i konkurransen GBOB Challenge 2007. Denne fant sted i London, forklarer Brøvig til ØB, som fortsatt befinner seg i Moldovia.
Visumplikten for moldovere til Storbrittania skulle vise seg nesten uoverkommelig for musikerne. Byråkratiet satt nær en stopper for Moldovas deltakelse i konkurransen.

Vanskelig ambassade

–I utgangspunktet var min befatning med saken at jeg sto for TV-produksjonen av den nasjonale finalen. ExNN var de lykkelige vinnerne, men det var på håret de fikk gå videre. Den britiske ambassaden er kjent for å være vanskelig, i tillegg til at de tar svært høye gebyrer for visumene, sier Brøvig, og forklarer hva som skjedde:
–Den britiske ambassadens opplegg er slik at du må søke på Internett, og så får du tildelt en dato du skal møte på ambassaden. Datoen bandet fikk var etter (!) at finalen var avviklet. Vi spurte om de kunne få komme tidligere, men fikk blankt avslag.

Mye bråk

Men Ski-mannen visste råd.
–Vi lagde en pressekonferanse der vi opplyste om at de nasjonale vinnerne ikke fikk lov til å delta i den internasjonale finalen. Da engasjerte både moldovsk UD, kulturdepartementet samt kringkastingssjefen seg i saken. Samtidig tok den moldovske ambassaden i London kontakt med det engelske UD, sier Åsmund Brøvig.
Saken ble hovedoppslag i alle nyhetskanaler i Moldova, og Brøvig fikk også med seg pressen til den britiske ambassaden. Det endte med at de klaget til de moldovske myndigheter og sa at de var blitt fornærmet.
Samtidig fikk Ski-mannen beskjed om at det ikke var noen på ambassaden som kunne utstede visum den uken. Den ansvarlige for visumutstedelse var på ferie, og ambassadøren ville ikke gjøre den jobben.

I siste time

–Underveis var det snakk om å få visum via ambassaden i Kiev og reise derfra, men også det gikk i vasken.
Deretter tok bande en siste kontakt med ambassaden, og endelig kunne det løsne. De fikk da beskjed om å komme dagen etter, tirsdag. Tirsdag var aller siste sjanse for å dra hvis de skulle rekke finalen.
Moldovian Air hadde på forhånd sagt ja til å sponse flyturen, flyet skulle gå klokken 16. Bandet stilte opp om morgenen, men det ble stadig problemer. De måtte fylle ut nye skjemaer, så vi måtte finne en internettkafé. Videre forlangte ambassaden flere kopier av et skriv, så måtte vi dra rundt for å finne noe som kunne hjelpe oss. Klokken 14.50 var alt i orden på ambassaden, og det var bare å kaste seg rundt for å rekke flyet - med en knapp times margin.
–Og hvordan det gikk med ExNN i London?
–Forholdsvis bra. De gikk videre fra semifinalen til superfinalen for de 16 beste. Men her var de ikke blant de seks som ble premiert. Imidlertid knyttet bandet viktige forbindelser, og blir muligens invitert til en festival i Østerrike, opplyser bandredderen.

Artikkeltags