Darwin i leketøysbutikken

Legger ned: Kjell og Helene Yttervik er lei seg for at det ikke ble noe forlengelse av leieavtalen med Ski storsenter. Nå legges butikken ned etter 73 år i Ski sentrum.

Legger ned: Kjell og Helene Yttervik er lei seg for at det ikke ble noe forlengelse av leieavtalen med Ski storsenter. Nå legges butikken ned etter 73 år i Ski sentrum. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Gjelder jungelens lov i butikkverden?

DEL

LederLeketøybutikken Titt-Inn legges ned. Etter 73 år er forretningen en integrert del av Ski sentrum. Den holdt til i Jernbaneveien lenge før Ski storsenter var påtenkt, og flyttet inn på senteret da det sto ferdig. Det er over 20 år siden. Men selv den tykkeste boken har et siste kapittel.

Les mer: Føler seg presset ut av Ski storsenter

Reaksjonene på at butikken stenger dørene i slutten av februar, er en blanding av sjokk, tristhet og sinne. Nyheten kommer ikke lenge etter at det ble klart at klesbutikken Frank Tailor i gågaten stenger dørene etter 20 år. Kjente og kjære butikker som har vært sentrale i bybildet i så lang tid, savnes når de forsvinner.

Les mer: – Nå orker vi ikke mer

Det er her Darwin kommer inn. Den britiske forskeren er kjent for sin evolusjonsteori og teorien om naturlig seleksjon. I korthet går den ut på at kun de sterkeste vil overleve og utvikle seg videre. Slik er det også i næringslivet. Butikker som ikke har livets rett vil forsvinne. Og nye kommer til.

Og det er ikke bare forretningen og eierne bak som avgjør om butikken har livets rett – det er det du og jeg som handlende som bestemmer. Det hjelper ikke å være frustrert over at butikker legger ned, om man ikke handler der selv. For det er som Siri Skaug Nordby skriver i en kommentar til artikkelen: ««Vil du ha lokale butikker i morgen, må du bruke dem i dag. Istedenfor å klage over at tilbudene vi liker å ha forsvinner, må vi bruke dem så de klarer seg!».

Evolusjon er endring. Ingenting er statisk, og når noe forsvinner kommer noe annet til. I tomrommet etter Frank Tailor kommer en butikk med historie tilbake til tidlig 1900-tall. En butikk som tror på Ski sentrum. Så får vi ønske Sønsterud sport velkommen. Og handle der.

Les mer: Gjett hva som kommer her

Artikkeltags