Gå til sidens hovedinnhold

– Her spiller vi golf til snøen laver ned

Artikkelen er over 7 år gammel

Ski golfklubb har satset dristig. Banen på Smerta er totalrenovert, og samtlige greener har fått kunstgress. Holder snøen seg unna kan det spilles golf i Ski også når julenissen titter frem.

SKI: Nestleder i Ski golfklubb, Jan Erik Ramsøy, tar ØB med på en runde rundt på golfbanen på Smerta. Det har regnet kraftig de siste dagene, men banen drenerer forbausende godt. Kun enkelte steder blir man våt på føttene.

Ikke minst ser banen innbydende ut. Når solen stikker frem dukker det også opp ivrige golfere som ikke har noen planer om å legge bort golfkøllene for sesongen.

– Her kommer vi til å spille golf til snøen laver ned. Vi stenger ikke. Folk i andre klubber og i nærområdet kan komme hit og spille vanlig golf. Fairwayer og spilleflater er helt topp fremdeles, påpeker Ramsøy.

Bygd om

Nihullsbanen på Smerta er bygd helt om og sto ferdig i sommer. Et svensk firma, som er blant de ledende på kunstgress i verden, har laget kunstgress-greenene.

En del av hullene er lagt om og gjort mer utfordrende. Nå er det ikke bare å rulle ballen inn på greenen. Nye hindringer og bunkere sørger for en morsommere bane. Det har gjort at banen nå er oppgradert fra par 68 til par 70. Da går man de ni hullene to ganger.

I motsetning til tidligere er utslagsstedet på den andre runden ikke det samme som på den første runden. Ramsøy håper golfere i området for øynene opp for klubbens nye anlegg, og forteller oss hovedårsaken til at greenene nå består av kunstgress.

– Vi har valgt, med hensikt, å legge kunstgressgreener. Da får vi får forlenget sesongen i forkant, på våren. Tilsvarende på høsten. Vi står jo her nå i november, og banen er helt topp, sier Ramsøy, og forteller om en annen viktig årsak til renoveringen:

– Banen ble anlagt like før århundreskiftet. Greenene hadde i utgangspunktet en levetid på rundt syv år. Noe måtte gjøres nå, uansett, sier Ramsøy.

Noen utfordringer

Klubben har ikke bare investert i kunstgress. Under renoveringen av banen har det også gått med mange kvadratmeter med ferdiggress. En utfordring har vært å få naturgresset i riktig høyde, inntil greenene. Dette blir det nå jobbet med slik at det kommer kant i kant med kunstgresset. Når det nye gresset får nok næring og vokser til, vil problemet være ordnet. Når sommeren kommer vil dette være justert.

Nesten PGA-nivå

De nye kunstgress-greenene var nok uvant for mange i starten. Ballen ruller fortere. Faktisk tett opptil de beste PGA-banene i USA.

– De beste banene i USA har en stimp (ballens rullehastighet) på mellom 11 og 14. Vi har fått utført en nøytral stimpmåling på våre greener, og har fått en stimpfaktor på 10,5-11, forteller Ramsøy.

– Det var en del kritikk i starten. Mange mente greenene var for raske. Det var en kritikk vi var forberedt på. Det å komme fra tunge høstbaner, hvor ballen siter klistret, og over på disse greenene, er uvant, sier Ramsøy. Kritikken har imidlertid stilnet en del.

– Fordelen er altså at ballen ruller helt likt på alle våre greener året rundt. Fra vi åpner til vi stenger. Det er uavhengig av temperatur og nedbør. Vi er klar over at disse greenene ikke vil være det samme som perfekte PGA-greener, men de er ganske nærme, sier Ramsøy.

Han vil anbefale nye spillere å bruke et kvarter på putting-greenen, i forkant av den første runden på banen.

Flere planer

Det nye anlegget har kostet rundt fire millioner kroner så langt. Klubben får imidlertid tilbakeført en god del gjennom moms og tippemidler.

– Ski kommune har garantert for et lån med en låneramme på fem millioner. Vi har så langt brukt fire millioner, sier Ramsøy. En morsom sammenligning kan være følgende: Da banen ble bygget i 1999 hadde hele prosjektet en kostnadsramme på 1,5 millioner kroner.

Ski golfklubb fyller 20 år i år, og har flere planer på gang. Samarbeid med skigruppen til SKIMT gjør at det er muligheter for langrennsløyper i utkanten av banen vinterstid. Fotballgolf har også sett dagens lys, og er nå også et fullverdig anlegg for dét. Klubben håper også å få på plass et flomlysanlegg.

– Det vil utvide brukstiden betraktelig, og det er noe vi jobber for å få på plass litt lenger frem i tid, sier Ramsøy.
stimpmåling

Et stimpmeter er et redskap som anvendes i golf for å måle hvor raskt en golfball ruller på greenen. Stimpmeteret er en cirka 75 centimeter lang aluminiumskinne med en utskålet renne tilpasset golfballen. En peg festes der stimpmeteret begynner på bakken. Dette punktet regnes som startpunkt. En ball legges i stimpmeteret og denne heves sakte til ballen begynner å rulle ned mot greenen. Når ballen har begynt å rulle skal stimpmeteret ikke heves mer. Denne øvelsen gjennomføres med tre baller. Ballene må stoppe innen 20 centimeter fra hverandre. En peg plasseres på en gjennomsnittlig lengde av de tre ballene. Man foretar det samme med stimpmeteret i motsatt retning. Ballen rulles mot den peg som var startpunktet ved den forrige målingen. En gjennomsnittlig verdi av begge gir greenens hastighet.

Kommentarer til denne saken