Gå til sidens hovedinnhold

Hilde Nakling tok VM-gull i dynamisk sportsskyting

Artikkelen er over 7 år gammel

Hilde Nakling fra Ås og Ski pistolklubb tok nylig VM-gull i dynamisk sportsskyting i USA. Men topp-plasseringen var ikke noe lykketreff. Hun har jobbet målrettet i tre år for dette.

SKI: – Det var en mangeåring drøm som gikk i oppfyllelse, det var veldig deilig, sier Hilde Nakling (32).
De amerikanske damene var skyhøye hjemmefavoritter før mesterskapet, men Nakling ville det annerledes. Det er kun VM hvert tredje år. Ås-skytteren har jobbet mot dette like lenge.

– Dette var definitivt sesongens, og de siste tre årenes hovedmål, sier hun.

– Det å ha jobbet så målrettet og så klare prestere på sitt aller beste den uken det gjelder som mest er det jeg er aller mest fornøyd med, fortsetter hun.

VM pågikk over flere dager, med stor variasjon i øvelsene. Hurtighet, presisjon og kraft er tre nøkkelelementer man må beherske samtidig.

– Så må man være sterk i hodet, som i de fleste andre idretter, sier Nakling.

Lange konkurransedager

Det er fem dager med skyting og seks øvelser om dagen Da er man nødt til å glemme resultat og kun tenke på den neste øvelsen. Konsentrasjon og fokus må være på plass.

– Jeg har jobbet mye med å fikse det på en god måte.

Rett etter at gullet var i boks var hun nesten mer sliten enn glad.

– Det ble nesten et antiklimaks, for dette er noe jeg har ventet på så lenge.

Prestasjonen blir enda mer imponerende når man tar i betraktning treningsforholdene Nakling må leve med. Hun trener i skogen utenfor Ski på en bane som er åpen tre dager i uken. Konkurrentene er gjerne semiprofesjonelle og skyter for lag.

– De har tid til å skyte ganske mye mer enn meg, bekrefter Nakling, selv om hun får skviset inn mange timer på skytebanen i løpet av et år.

– Jeg trener omtrent 500 timer i året, sier hun.

Nakling har satset såpass at hun har sagt opp sin faste jobb som sykepleier, og tar kun vakter i perioder det passer utenom skytingen.

– Jeg jobber full tid og litt til når jeg er hjemme. Skytemessig fungerer det selvsagt fint, men det er jo en risiko å si opp jobben sin, men det er veldig verdt det når man tar VM-gull, påpeker den hardtsatsende skytteren.

Ingen OL-gren

VM er det aller største i sporten. Det er ingen OL-gren.

– Det hadde ikke vært meg imot, men det er en vanskelig sport å følge for tilskuerne, Man får ikke skikkelig sammenlignet før alle er ferdig. Det blir som å se på skiskyting uten å vite hvordan de har skutt før de kommer til mål, sier hun.

Men selv om hun nå har oppnådd det aller største, er hun på ingen måte mett.

– Jeg er sulten på mer. Jeg var litt redd for at jeg skulle føle meg mett og være ferdig hvis det skulle gå veien, men slik var det ikke i det hele tatt. Det tok et par dager, så var jeg klar for en ny sesong. Jeg har lyst til å trene videre å gjøre det enda bedre neste gang, sier sykepleieren, som traff blink med formen i VM.


 

Kommentarer til denne saken