Stødle opp på veggen

Ellen Ane Aspestrand, leder i Ski kunstforening, henger opp malerier av Randolf Riber Stødle, en av drivkreftene bak stiftelsen av kunstforeningen for 40 år siden. Utstillingen åpner i Ski rådhus lørdag 13. desember. foto: ole endresen

Ellen Ane Aspestrand, leder i Ski kunstforening, henger opp malerier av Randolf Riber Stødle, en av drivkreftene bak stiftelsen av kunstforeningen for 40 år siden. Utstillingen åpner i Ski rådhus lørdag 13. desember. foto: ole endresen

Artikkelen er over 9 år gammel

Randolf Riber Stødle var en av drivkreftene bak stiftelsen av Ski kunstforening i 1968. Lørdag 13. desember åpner kunstforeningen utstilling i Ski rådhus med 57 bilder signert Stødle.

DEL

SKI: – Det henger mange bilder med Randolf Riber Stødles signatur rundt i Ski. Under forberedelsene til denne jubileumsutstillingen søkte vi etter Stødle-bilder og fikk mange tilbakemeldinger, sier Ellen Ane Aspestrand, leder i Ski kunstforening.
– Kunstforeningen har 10-12 bilder i sitt eie, mens resten av utstillingen på til sammen 57 bilder er lånt ut av privatpersoner og organisasjoner.

Stor bredde.

Jubileumsutstillingen i Rådhuset viser en fin bredde i Stødles kunstneriske produksjon med malerier, akvareller, tegninger og skisser over en lang tidsperiode. Naturlandskaper og landskaper med dyr og mennesker står sentralt. Han var glad i å reise og hentet motiver fra mange steder.
Randolf Riber Stødle (1906-1998) kom til Ski fra Bergen i 1930 og var hele sitt yrkesaktive liv knyttet til Grubernes Sprængstoffabrik i Ski (senere Dyno), først som kjemiker og senere som driftsingeniør.

Æresmedlem.

Helt fra ungdomsårene var Riber Stødle svært interessert i maling og tegning, han tok malerundervisning og debuterte ved Høstutstillingen i 1945. Han ble også antatt flere ganger senere. Han hadde også separatutstillinger i Oslo og Ski og deltok ved flere kollektivutstillinger. Stødle eksperimenterte mye, arbeidet med forskjellige materialer og teknikker, og uttrykksformen hans skiftet med tiden.
Randolf Riber Stødle var en av drivkreftene bak stiftelsen av Ski kunstforening i 1968. sammen med Olav Dag Viken. Gjennom en rekke år nedla han en betydelig innsats for foreningen og for denne innsatsen ble han utnevnt til Ski kunstforeningens første æresmedlem.

– Ikke for pengenes skyld.

I forbindelse med utstilling i Ski rådhus høsten 1977 ble Stødle intervjuet av Østlandets Blad, som gjorde et poeng av at bildene hans var så billige. Maleriene gikk for 600-2000 kroner og akvarellene for 350 kroner.
– Jeg ser ingen grunn til å ta mer betalt. Jeg ønsker at folk flest skal kunne kjøpe bildene jeg lager, og selv maler jeg ikke for pengenes skyld, sa Randolf Riber Stødle.
Jubileumsutstillingen varer til 18. januar.

Artikkeltags