Trond og Trude fra Ski sørger for badetøy til dem som er stomi- eller brystkreftopererte i Norge

BADETØYSAMARBEID: Trude Nilsen hos Banda Follo og Trond Linnestad hos Sporty Living i Norge har startet et samarbeid som begge drar nytte av. Nilsen selger badetøyet som er spesialdesignet for stomi- og brystopererte, mens Linnestad importerer badetøyet. FOTO: KARIN HANSTENSEN

BADETØYSAMARBEID: Trude Nilsen hos Banda Follo og Trond Linnestad hos Sporty Living i Norge har startet et samarbeid som begge drar nytte av. Nilsen selger badetøyet som er spesialdesignet for stomi- og brystopererte, mens Linnestad importerer badetøyet. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

SKI: Da Trude Nilsen og Trond Linnestad møttes, ble de raskt enige om å samarbeide. Nå bærer samarbeidet frukter for begge.

Da stomiopererte Trond Linnestad ville kjøpe seg badebukse, fant han ingen som kunne hjelpe ham å skjule og plassere posen på magen på en god måte.

– Etter å ha lett litt på nettet, fant jeg en badetøyprodusent i Danmark som produserte badetøy for både stomi- og brystkreftopererte. Da jeg foreslo å ta produktene inn i Norge, var de veldig positivet til det. Nå har jeg handelsagenturet for Lykke R i Norge, forteller Trond Linnestad.

Han mener det er opp til ham å fortelle folk om han har stomi eller ikke. Derfor ville han ha en badebukse som skjulte stomien.

Normalt liv

Samarbeidet med Trude Nilsen i Banda Follo startet før søken etter en badebukse.

– Da jeg ble stomioperert for tre år siden, fikk jeg beskjed på sykehuset at jeg ville kunne leve et normalt liv. Men de fortalte meg ikke hvordan, sier Linnestad.

Da han skulle hente utstyret sitt, valgte han Banda Follo. Der ventet Trude Nilsen.

– Det er viktig at vi som er stomiopererte kan leve et normalt liv. Men det er først når vi møter slike som Trude at vi forstår hvordan, sier han.

Gir trygghet

For to år siden startet Trude Nilsen Banda Follo i Ski. I løpet av de to årene har hun ansatt tre helsefaglig utdannede personer og en sjåfør for varelevering hjem til kunder.

– Vi ser på oss selv som helsesektorens forlengede arm når det gjelder formidling og veiledning i bruk av hjelpe- midler. For vi er ikke bare en butikk hvor folk kan handle utstyr på blå resept. Vi er bindeleddet mellom sykehuset og de utskrevne pasientene skal gjøre selv når de kommer hjem. Vi skal gi pasientene trygghet til å gjøre ting selv, forklarer Trude Nilsen.

– Hun hjalp meg i startfasen, og ikke minst ga meg troen på at jeg ville klare dette helt fint selv, sier Trond.

Etter hvert har de to utviklet et vennskap og nå også et forretningssamarbeid som bærer frukter for begge.

Trude forteller om mange stomiopererte som er blitt nektet å bade på grunn av at de har pose på magen.

– Det er helt feil.  Det er ingen som er så rene som de som er stomiopererte.

Da Trond Linnestad endelig fant sine badebukser på nettet, tok han kontakt med Trude for å høre om hun var interessert i selge badetøyet i butikken.

– Da Trond spurte, svarte jeg «det var på tide». Det er ikke lett for stomiopererte å finne badetøy som passer. Bade-buksene har en lomme på innsiden som posen kan legges i, og de er litt høyere i livet enn vanlige badebukser, forklarer hun.

Badedraktene har også en lomme på innsiden. Der skjules lommene med et skjørt. Hvis noen ønsker bikini, er det også mulig. Her er buksene litt høyere i livet og med skjørt.

– Alle som vil, skal kunne bade og føle seg vel, sier Trude.

Hun forteller om kunder som ikke er stomiopererte som synes badedraktene er så fine at de gjerne vil kjøpe en.

Med Trudes kontakter i bransjen leverer nå Linnestad badetøy til 17 bandagister i Norge.

Ikke rike

Verken Trond Linnestad eller Trude Nilsen er blitt rike av samarbeidet. Begge er enige om at de er blitt rike på erfaringer og av å glede andre.

– For meg betyr det mye å gi. Det har jeg gjort i mange år som militær, sier Trond Linnestad.

Linnestad ble operert for tre år siden. Siden den gang har han hatt ett ønske:

– Jeg vil gjerne ha en tilnærmet lik den kroppen jeg hadde. Og da er det viktig å ha hjelpemidler som gjør det mulig.

– Mens vi som jobber i min bransje leverer hjelpemidler slik at man kan ha et tilnærmet normalt liv. Alle har forskjellige behov. Det er vår jobb å finne løsninger som passer de ulike menneskene. Drivkraften er å gjøre en forskjell, ikke å tjene seg rik, sier Trude.

Stomi

Ordet stomi er gresk og betyr åpning eller munn.

I medisinsk sammenheng betyr stomi åpning.

Stomien konstrueres kirurgisk ved at en del av tynn- eller tykktarmen ledes ut gjennom en åpning i bukveggen, der tarmen vrenges og sys fast til huden.

Stomien er den delen som synes på hudoverflaten.

Kroppens avfallstoffer, urin eller avføring, skilles ut via stomien og samles opp i en stomipose.

Det er ca. 10.000 mennesker i Norge som har stomi.

Operasjon er nødvendig som følge av sykdommer i tarm, ulykke, eller medfødt defekt.

Kilde: http://www.dansac.no/

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken