Gå til sidens hovedinnhold

Tok patent på fremtidens sikkerhetsverktøy

Har fått patent på ny systemløsning

Artikkelen er over 6 år gammel

Oppfinnelsen kan gjøre fremtiden både nøkkel-, passord – og kodefri. Nå har Harald Marthinussen fra Ski fått patent på ideen i 40 land.

SKI: – Mine nye systemløsninger vil bli viktig for en langt enklere og sikrere digital fremtid om den får betydelig utbredelse. Jeg ser for meg at det er noe alle skal ha, sier Marthinussen om ideen.

Han fikk nylig patent på oppfinnelsen som han kaller Personal connect unit (PCU) i mange land, inkludert USA og Kina.

Dette er PCU

PCU er en biologisk identifikasjonsenhet som sender og kommuniserer med alt fra dørhåndtak til innlogging på PC-en eller nettbank, for å nevne noe. Glem passord, nøkler eller koder – du velger selv en metode som gjenkjenner biologiske egenskaper ved deg, som for eksempel øyeiris, fingeravtrykk eller stemmegjenkjennelse. Samtlige identifikasjonsmetoder finnes allerede på forskjellige enheter. For eksempel har flere av Apples iPhone-modeller fingeravtrykk- lesning som en funksjon for å åpne enheten. PCU skiller seg ut fordi den samler alle disse funksjonene i én og samme enhet, ifølge oppfinneren.

– Man kan for eksempel velge at man skal åpne bil- døren med fire fingre istedenfor en nøkkel eller åpne ytterdøra hjemme ved hjelp av stemmegjenkjenning. Når du går i nettbanken kan du velge å lese av tommelen istedenfor å taste inn en PIN-kode. Alt dette ved hjelp av PCU, forklarer Martiniussen.

PCUen vil ikke bli stor, på størrelse med en liten brikke, og må tas med overalt istedenfor nøkler og koder.

– Stor valgfrihet

Man kan selv velge hva slags metode man skal ha for å få tilgang til ting, og hvor sikkert det skal være. PCU er nemlig delt inn i to sikkerhetsnivåer; et for mer dagligdags bruk og et for ting som trenger høyere sikkerhetsberedskap. Marthinussen understreker at begge nivåene er svært sikre.

Hver PCU er personlig, og derfor umulig å misbruke for andre, hevder Martiniussen. – Om noen stjeler din PCU så har de ingen nytte av den. Den vil bare virke og gi tilganger dersom den registrerer dine egne biologiske data, sier Martiniussen. Dette kan være med å gjøre at det blir en nedgang i tyveri av pass eller skimming av bankkort. Det er ikke mulig å skimme bankkort når man har PCU-kode. Han ser for seg at dette er noe alle verdens mennesker bør ha i fremtiden. – Det er en løsning som passer for alle. Det vil gjøre fremtiden mye enklere, sier han.

Kommentarer til denne saken