SKI: Hver torsdag inviterer SFO-assistent Berit Odvold til matlagning på SFO. Da ØB kom på besøk var det rullekake som står på menyen.
– Elevene er virkelig ivrige, og er veldig interessert i å lære, forteller Berit.
Hun må være kreativ når hun tenker ut hva de skal lage.
– Det må ikke være for vanskelig, og det må heller ikke ta for lang tid. For vi har bare vel en time på oss, forteller hun.
Elevene har fått innføring i hvordan man lager medisterkaker, omeletter, grønnsakssuppe, kaker og annet godt.
Læring
Å bake er ikke bare å lære hva som skal oppe i bollen. Her er det også snakk om renslighet og mye matematikk.
– Hvor mange egg skal vi ha? spør Berit ungene.
– Seks egg, svarer Oda bestemt.
– Hvem vil ta oppi 280 gram mel? spør Berit.
– Jeg, roper Tora.
Nøysomt tar hun en spiseskje ned i melposen og løfter skjeen over til bollen på vekten.
– Nå traff du godt. 281 gram er veldig bra, skryter Berit.
Berit heller blandingen over på stekebrett dekket med bakepapir. Elevene får i oppgave å dra den utover slik at den dekker hele platen.
– Hva er det som er så moro med å bake, da?
– Å sleike bollen, svarer de i kor.
På Dal SFO betaler foreldrene ekstra for varme måltider for barna
Forandring
For noen år siden kom Bøleråsen SFO veldig dårlig ut i en brukerundersøkelse. De ansatte satte seg ned, og lurte på hva de kunne bli bedre på. Og det var en del ting. Men spesielt aktiviteter og mat.
– Vi måtte tenke litt nytt, og vi kom til flere ulike nye aktiviteter, forteller baseleder Nina Merethe Larsen.
Langhus ILs håndballgruppe tok kontakt med skolen, og dermed var et samarbeid startet. I begynnelsen kom det trenere fra Langhus IL og trente barna i håndball. Nå har en av assistentene tatt over.
– Men han er håndballspiller, understreker Larsen.
– Håndball er en av våre mest populære aktiviteter blant førsteklassingene. Så har vi gym og forming samt matlagning fordelt på ukedagene.
Aktivitetene i gymsalen er også populære.
Mer fornøyde
Etter at Bøleråsen SFO valgte å endre litt på aktivitetene har de ansatte merket at barna virker mer fornøyde.
– Det at de også får tilberedt mat av en kokk, gjør at det blir hyggelig rundt matbordet. Det kan bli litt høylytt av og til, men det må man også ta med. Det viktigste er at barna trives og har det moro når de er her, sier Nina Merethe Larsen.