SKI: Ove Helgerud (16) fra Ski er en av ti gutter på Drømtorp som går første året på helsefag. Det er mange flere enn for noen få år tilbake.

Tidligere var helsefag et jentedominert yrkesfag. Men med et par nye yrkesfag som ambulansearbeider og IKT-servicefag har flere gutter blitt nødt til å starte med helsefag.

– Jeg skal gå ambulansefaget, og da må jeg starte med helsefag, forteller han.

Ove vil gå hele veien, og målet er å bli paramedic.

– Pappa er det, og jeg vil gå i hans fotspor. Jeg bestemte meg helt på tampen av søknadsfristen i tiende klasse. Før det var jeg helt klar på at jeg ville bli baker, forteller Ove.

Sandra vil bli bilmekaniker

Totalt fire år

Målet til Ove er å gå ett år ved Drømtorp, så fortsette ambulanseutdanningen i Moss. Etter to år på skolen er det to år som lærling. Får han fagbrevet, er han utdannet ambulansearbeider. Får man ikke lærlingplass, må man gå tre år på skolen.

– Det er veldig høyt karaktersnitt for å komme inn. Men det er jeg klar over, og jobber målrettet for å gjøre det bra. I tillegg er det fysiske krav. Det er både en løpetest, styrketest samt at man må kunne bære en voksen person opp og ned tre etasjer på båre, opplyser han.

Men for å bli paramedic må han gå på skole i to år etter å ha mottatt fagbrevet.

Barnehage

Før Ove kan tenke på å komme seg videre, er han utplassert ved Nordre Finstad barnehage hver fredag. Og han blir tatt godt imot.

– Kommer Ove i dag? spør barna i avdelingen Kameleonen.

For det er ingen tvil om at det er populært at det kommer en ung gutt i barnehagen. Å jobbe i barnehage er også tradisjonelt et kvinneyrke, derfor er det stas når Ove stikker innom én gang i uken.

– Man ser jo at det blir en helt annen lek med Ove her, skryter avdelingsleder Sissel Opsal.

Ove selv trives godt i barnehagen.

– Jeg liker å være sammen med barn, og det er moro å leke sammen med dem, sier han og legger seg ned på gulvet.

Les flere likestillingssaker på vår Tema-side