SKI: Nynorskbøkene ligger oppslått hos elevene i 10F på Ski ungdomsskole. De er inne i vårinnspurten, og nå er det siste mulighet til å påvirke standpunktkarakteren i sidemål.


Flere står på vippen, og forskjellen mellom en firer og en femmer kan være det som avgjør hvor elevene kommer inn på videregående til høsten.
Av dem som gjerne vil gå på studiespesialisering er det 11 i klassen som har Ski vgs. som førstevalg. Der er det 218 søkere fra hele Follo til 112 plasser, og bosted teller ikke, bare karakterer. Flere elever har innsett at de like godt kan føre opp en annen skole på topp med det samme og belage seg på lengre reisevei.
Christian Bakos Leirvåg er en av dem som skulle ønske at han kunne velge skole ut fra sted.

– Jeg bor ett minutt unna Ski vgs. og studiespesialisering der er førstevalget mitt. Så kommer samme utdanningsprogram i Ås og Frogn. Men dette betyr at jeg ikke kan søke idrett i Ski, som også frister på grunn av beliggenheten.

Du kunne satt idrett på annenplass.

– Ja, men hvis jeg ikke kommer inn der, faller jeg helt ned på tredjevalget, sier Christian.

Les også: Spurten er igang

– Frogn mer realistisk

Elevene i 10F har hørt at Ski vgs. er en bra skole, men de vet også at de må ha en snittkarakter på rundt fem for å komme inn.

– Jeg jobber ikke steinhardt. Da satser jeg heller på å komme inn på en annen skole, og Frogn er førstevalget. Det blir litt stress å ta seg dit, men det får gå, mener Charlotte Netskar.

Jenny Bøhler er fristet av Ski og er helt sikker på at hun vil gå studiespesialisering.

– Dette åpner for mye annen utdanning, og jeg må ikke bestemme meg nå for hva jeg skal jobbe med om 20–30 år. Nå har jeg tid til å tenke.

Henriette Berger har yrkesplanene klare. Hun skal bli barnevernspedagog.

– Når du har et mål, er det også lettere å velge. Førstevalget mitt er der helsefag på Drømtorp vgs. og så påbygning for å få studiekompetanse for å søke videre.

Hvor mye betyr det for dere å gå på samme skolen som de dere kjenner.

– Ikke så mye, kommer det fra flere.

– Et av poengene med å skifte skole er at du også kan få flere bestevenner.

Les også: – Lær deg selv å kjen­ne

Fire til Wang

Det er fire håndballgutter i klassen som alle har søkt Wang toppidrett og kommet inn.

– Det beste håndballtilbudet er der, med bra trenere og god opplæring. Samtidig får vi studiekompetanse, men må regne med lange dager, sier Kristoffer Isak Johannessen.