Gå til sidens hovedinnhold

Shopping­forbud for Camilla

Artikkelen er over 9 år gammel

Hva er en god jul? Det er ikke alltid så enkelt å røre sammen kristendom, penger, forbruk, følelser og skyhøye forventninger til en fin feiring.

Mandag i denne uken kom Camilla Hille med klar melding på facebook. Hun har pålagt seg selv shoppingforbud til mars 2013. Gaver er unntatt. Men de skal være rettferdige, bærekraftige, økologiske, brukte, selvlagede eller solidariske.
– Jeg har nær 750 venner på facebook og nå kommer det i avisen, så dette forplikter, smiler trebarnsmoren fra Ski.
Førjulstiden er også årets heftigste handleperiode. De tre siste ukene før jul i fjor ble det på Vinterbo senter og Ski storsenter omsatt for tilsammen 471 millioner kroner. De aller fleste tar i litt ekstra til jul enten det er penger til gaver, klær, mat eller ting til huset.
– Vi skal også unne oss litt ekstra, men det er grenser for hva vi trenger, og jeg vil ikke ha varer som er produsert av slaver, sier Camilla. Hun har alltid kjøpt veldig lite, men nå er det så å si stopp på egne vegne.

Skrekkbildet

Camilla Hille kommer til intervjuet rett fra jobben i Venstres gruppe på Stortinget. Den lyse dongeribuksen er brunskimret på hele fronten etter en løpsk kaffekopp. Hun taster raskt på mobilen og viser frem et bilde.

En hylle med små rom fyller en hel vegg. Her er det plassert 50 par joggesko.
– En idrettsvenninne av meg la ut dette på facebook, og det verste av alt er at mange har trykket liker, kommentert stilig og kommet med annen ros. For meg er dette et kvalmende eksempel på overflodssamfunnet, sier Camilla bestemt.

Ikke alle vil ha geit

Camilla har bestilt en del gaver via Naturvernforbundet, og hun drar opp et = Oslo fra vesken.
– Til mannen min tror jeg at jeg skal bake pepperkakebikinier, med utgangspunkt i hjerter. Camilla tegner og viser.
Når det gjelder barna (13, 12, og 5) er det enkelt. Hamsterbur er kjøpt brukt på “Finn”. Der fant hun også hamstermat gratis, og de tre små dyrene er bestilt.
Det er omlag 30 som skal få gaver til jul.
– Tidligere har jeg gitt bort solidaritetsgaver som høner, vaksine og skolebøker, men det var familiemedlemmer som ble fornærmet over å få ei geit.
Camilla synes også det er helt greit å gi bort en dvd hun har sett eller en bok hun har lest veldig, veldig forsiktig.
Ski-kvinnen er heller ikke enkel å gi til. Hun kan kommentere at hun heller vil ha en brukt kopp med blomstermotiv enn en dyr gave.
– Tenk hvis noen gidder å gå på loppemarked for meg.

MAT OG SÅPE

Kjøpeforbudet har alt vært satt på prøve.
– Da jeg sølte kaffe over hele buksen, hadde det vært enkelt å løpe over til H&M og kjøpe en ny. Jeg fikk låne ekstrabuksen til en kollega mens jeg tørket min egen. Men den ser ikke ut.
Jeg kunne også ha trengt en hårspray, men det får vente til våren.
– Hva har du lov å kjøpe?
– Hygieneartikler som såpe, bind og tamponger. Og selvsagt mat, men den skal helst være økologisk.
Og hvis vi har noe til overs hos oss, kan vi gi det til et barnehjem i Afrika, sier Camilla, og føyer til:
– Jeg kan fly på ferie til utlandet, så jeg slipper ut mitt CO2 som andre.