– Det farligste med hasj er å bli tatt

PÅSTÅR ØKNING: «Jonas» og Axel Engh mener begge de ser en økning i narkotikaforbruket blant unge.ILLUSTRASJONSFOTO: EDVARD LINDHEIM GISNÅS

PÅSTÅR ØKNING: «Jonas» og Axel Engh mener begge de ser en økning i narkotikaforbruket blant unge.ILLUSTRASJONSFOTO: EDVARD LINDHEIM GISNÅS

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

SKI: «Jonas» (17) fra Ski er en av mange unge som mener politikerne må åpne øynene og legalisere cannabis. – Alkohol er verre, hevder han. 

Ski-gutten synes samfunnet og media har skapt et skremmende bilde av hasj. Han møter ofte det han mener er feiloppfatninger og fordommer rundt stoffet.

– Det er mange jeg treffer som assosierer hasj og marihuana med tunge stoffer som kokain og heroin. Det er en veldig misforstått oppfatning, sier «Jonas», som har røyket marihuana regelmessig siden august i fjor.

Unggutten fra Ski hevder stoffet er fullstendig harmløst, og mener cannabis burde legaliseres.

– Alkohol er farligere

«Jonas» forteller om gode karakterer og lite fravær på skolen.

– Det farligste med å røyke hasj er å bli tatt, ler han.

– Det burde legaliseres. Ingen dør av hasj, men hvor mange dør hvert år av skader etter alkoholbruk? At jeg og andre som nyter hasj, på samme måte som andre nyter alkohol, skal bli stemplet som kriminelle er absurd, mener 17-åringen.

Les også: 

Røykte hasj inne på Ski storsenter 

– Frykten for å bli tatt er kanskje ikke så stor som den burde være 

– Å røyke hasj er det samme som å spise sukker 

Kritisk elevrådsleder

Elevrådsleder på Ski videregående skole, Axel Engh (17), er sterkt kritisk til cannabis og legalisering av stoffet.

– Det er en grunn til at cannabis er ulovlig, det er for å beskytte oss. I tillegg ser vi hvor negative konsekvenser alkohol har for samfunnet, la oss ikke tillate oss enda et onde, sier han.

Langtidskonsekvenser

Professor Jørgen G. Bramness ved senteret for rus- og avhengigshetsforskning forklarer at hasj ikke er ufarlig, men kan røykes uten å oppleve problemer.

– Den akutte virkningen av hasj er rus. I denne rusen kan man gjøre dumme ting man ellers ikke ville gjort. Her er blant annet å kjøre bil i ruset tilstand en problemstilling som i verste fall kan ende med døden, forklarer Professoren.

– På lengre sikt kan hasj føre til psykiske lidelser eller medisinske problemer. Dette er det en risiko for, ikke stor, men sjansen er heller ikke lik null, avklarer Jørgen G. Bramness.

Videre er han vantro mot 17-åringen sine uttalelser.

– Rusbrukere er ofte lite egnede til å uttale seg om skader og bivirkninger av rusmiddlet.

Les lederen om denne artikkelen: Harru røyka, el'?

Skremmende utvikling

«Jonas» forteller om mange unge hasjmisbrukere i Follo.

– Det snakkes veldig lite om det, men jeg kjenner utrolig mange som røyker cannabis regelmessig. Jeg ser det også dukke opp på mange fester, og ingen reagerer spesielt på det lenger, sier han.

Axel Engh har også merket en økning det siste året.

– Hasj gikk fra å være noe kun de «ressurssvake taperne» brukte, til noe «alle» synes er greit. Det er blitt mer godtatt og det er en skremmende utvikling, mener elevrådslederen på Ski videregående skole. 
 

Les flere saker fra ured her


Hva mener du om legalisering av hasj? Si din mening i kommentarfeltet 


 

Artikkeltags