Bli med skogbestyrer Haugen på søndagstur på Siggerud

KJENTE TRAKTER: Reidar Haugen har vært skogbestyrer i Ski kommuneskoger i 33 år. På søndagens vårtur i regi av Skiforeningen Sørmarka tar han med seg alle som vil, på en guidet tur fra Siggerud.

KJENTE TRAKTER: Reidar Haugen har vært skogbestyrer i Ski kommuneskoger i 33 år. På søndagens vårtur i regi av Skiforeningen Sørmarka tar han med seg alle som vil, på en guidet tur fra Siggerud.

Artikkelen er over 3 år gammel

Søndag kan du bli med på tur i Sørmarka med idrettsbanen på Siggerud som start og mål.

DEL

SIGGERUD: Søndag 4. juni arrangerer Skiforeningen Sørmarka sin tradisjonelle vårtur. Og tradisjonen tro er det skogbestyrer Reidar Haugen som leder an.

Starten går fra idrettsplassen på Siggerud klokken 11. Kommer du med bil, er det merket parkering med innkjøring fra Vevelstadveien.

Turen er sju kilometer og det er lagt inn flere stopp og to matpauser, så det går fort noen timer.

– Ta med dobbel matpakke og godt med kaffe, oppfordrer Karl-Olaf Løkenhagen i Skiforeningen Sørmarka.

Haugens nye, gamle funn

Først går ferden sydover og en stigning opp til Siggerudåsen. Så bærer det over mot Kolabånnåsen/Kullebundåsen.

– Den ligger på 207 meter over havet. Der har Reidar Haugen mye å fortelle, også hvor navnet kommer fra.

Så går turen om Nordløkka i en stor sving, og ender etter hvert opp ved Torget.

– Haugen har gjort en del nyoppdagelser som han vil avsløre her, forteller Løkenhagen.

Mer enn at det er snakk om automatisk fredede kulturminner, altså fra før 1536, vil han ikke røpe.

Kaste stein til minne over mann som ble drept

Fra Torget går turen videre til Verpåsen, som nok er mer kjent for flere. På Verpåsen er det både natur og kulturminner i massevis. Verpåsen var samlingssted for Milorg ved krigens slutt. Navnet Verp kommer fra varf, som betyr å kaste. Historien forteller at et mann ble drept av omstreifende røvere på Verpåsen. Hver gang noen passerte, skulle man kaste en stein på stedet der mannen ble funnet. Den dag i dag er det folk som kaster en stein på haugen når de går forbi.

Fra Verpåsen bærer det nordover igjen og på lysløypa tilbake til start ved Siggerud idrettsplass. Turen går gjennom et kulturlandskap som kan by på mye natur og historie.

Tørrskodd med joggesko

– Terrenget vi går i, er stort sett tørt, bortsett fra et par steder der det er lagt ut kavler. Så det skal være greit å komme seg tørrskodd over også med joggesko, mener Løkenhagen.

Selv om turen ikke er mer enn sju kilometer, er det lagt inn sju stopp og to matpauser. Så du må regne med at det går noen timer denne søndagen før turfølget er i mål.

Det er Skiforeningen Sørmarka som står bak, men turen er åpen for alle som vil ta følge med Reidar Haugen i et område han er godt kjent siden han flyttet til Siggerud i 1984.

Artikkeltags