Gå til sidens hovedinnhold

Norge og Sverige spleiser på 35 millioner kroner for å finne nye måter å utnytte skogdrift på

Artikkelen er over 4 år gammel

Vitenparken i Ås blir møteplass når skogbransjen i Norge og Sverige skal samarbeide om å utvikle nye produkter og tjenester av råvarer fra skogen.

ÅS: Samarbeid på tvers av landegrensene er ikke noe nytt. Nå går skogbransjen i de to landene sammen for å se på mulighetene for å utvikle nye og innovative produkter og tjenester for internasjonalt salg.

Onsdag 21.juni var representanter samlet i Vitenparken Campus Ås. Formålet med samarbeidet er å gjøre hele området til en ledende region for innovasjon og kommersialisering av biobaserte produkter fra skogen. Dette for at både næringsliv og offentlige aktører kan imøtekomme behovet for nye biomaterialer og fornybar energi.

Tester nye produkter

Nye muligheter for å teste produkter og prøveprodusere i produksjonsanlegg, gjøres nå tilgjengelig for små og mellomstore selskaper som utvikler produkter og tjenester fra biobaserte råvarer fra skogen. Det første anlegget ligger i Säffle kommune i Sverige.

Prosjektet er et samarbeid mellom blant andre fylkeskommunene i Østfold, Hedmark og Oppland, Region Dalarna, Region Värmland, Säffle kommune, næringsklyngen Paper Province, Vitenparken Campus Ås og mange flere. Totalbudsjettet er 35 millioner kroner hvorav den norske delen er på 15,5 millioner kroner.

Prosjektet skal vise veien for en bærekraftig fremtid gjennom en bioøkonomisk omstilling. To prosjektmedarbeidere vil også få plass i Vitenparken.

- Dette vil styrke Follo som et nasjonalt tyngdepunkt innen bioøkonomi og vil gi muligheter for nyskaping og etablering av små og mellomstore virksomheter i regionen, sier Eirik Bøe, leder av hovedutvalget for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Kommentarer til denne saken