Elevene i Ski og Oppegård får eget Newtonrom

NEWTONROM: Et rom som skal inspirere og øke realfagskompetansen skal etableres i Kolben, forteller (fv) Gro Aarskaug (Oppegård kommune), Janne Roven(Ski kommune), Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold, Ski-ordfører Hanne Opdan og næringssjef i Ski, Bjørnar Angell.

NEWTONROM: Et rom som skal inspirere og øke realfagskompetansen skal etableres i Kolben, forteller (fv) Gro Aarskaug (Oppegård kommune), Janne Roven(Ski kommune), Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold, Ski-ordfører Hanne Opdan og næringssjef i Ski, Bjørnar Angell. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tenk deg et naturfagrom med topp teknologisk utstyr og entusiastiske lærere med spisskompetanse. Det får elevene fra Ski og Oppegård tilgang til i Kolben.

DEL

KOLBOTN: Newtonrommet er ett av tilbudene som politikerne i Oppegård og Ski har gått sammen om som et felles prosjekt for Nordre Follo.

– Dette er eksempel på tiltak som Oppegård er for liten til å få til alene, men som er ypperlig som fellesprosjekt, sier ordfører i Oppegård, Thomas Sjøvold.

Ski-ordfører Hanne Opdan syns plasseringen i Kolben er flott.

– Hit er det lett å komme med toget fra alle kanter. Dessuten er tanken at Newtonrommet også skal kunne brukes på kveldstid, og da passer det bra at Kolben har flere tilbud, påpeker hun.

– Ski og Oppegård skal være tvillingbyer og supplere hverandre, påpeker Sjøvold.

Inspirasjon

Newton-konseptet er utviklet i Norge og inneholder ulike moduler, som alle er basert på læreplanen. Gro Aarskaug, skolefaglig rådgiver i Oppegård kommune, forteller at alle elever fra 1. til 10. trinn i Oppegård og Ski skal innom Newtonrommet tre ganger i løpet av skolegangen. Målet er å øke realfagskompetansen.

– Hver klasse eller gruppe skal bruke en skoledag i Newtonrommet. I forkant har læreren på egen skole forberedt besøket, og det blir etterarbeid tilbake på egen skole.

I Newtonrommet jobber Newtonlærere med spesialkompetanse.

– Vi ønsker å ansette to Newtonlærere i hver sin 60 prosent stilling. Resten av arbeidstiden tenker vi at de er tilknyttet en av skolene i Nordre Follo, forteller Aarskaug, som vet at naturfaglærere i dag kan bli hindret i å jobbe med det mest spennende fordi det skorter på utstyr.

Ordførerne er ikke i tvil om at et velutstyrt Newtonrom vil inspirere elevene.

– Det er for eksempel ikke smart å kjøpe inn en robot til alle skoler, men i Newtonrommet kan alle få tilgang til så mye mer, sier Sjøvold.

– At elevene får et første møte på småskoletrinnet, vil helt klart inspirere for påfyll i Newtonrommet på mellomtrinnet og ungdomstrinnet, mener Opdan.

Frir til næringslivet

Det er kommunen som skal stå for driften av Newtonrommet, men de ønsker seg samarbeidspartnere fra det lokale næringslivet.

– Det kan dreie seg om alt fra håndverkstjenester, leveranser og økonomiske midler i forbindelse med etablering, til langsiktig partnerskap. Jeg vil gjerne ha kontakt med alle typer bedrifter som på denne måten ønsker å utvise lokalt samfunnsansvar, sier næringssjef i Ski kommune, Bjørnar Angell.

– Vi håper at flere fra næringslivet ser at dette er med på å sikre realkompetansen. På den andre siden, gjør samarbeidet med bedrifter at elevene ser sammenhengen fra skolefaget til praksis, sier Opdan.

Newtonrommet i Kolben skal tas i bruk fra høsten 2019.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken