Gå til sidens hovedinnhold

Ekte og falske penger

Artikkelen er over 8 år gammel

Ekte penger har tusen vis av sikkerhets tegn. Papiret til de ekte pengene får du ikke kjøpt i butikken. Nå kan du ganske lett bli tatt for og ha forfalsket penger. Med ganske bra datautstyr og en god printer kan du lett bli frista til og forfalske penger.

Du kan oppdage om pengen er falsk eller ekte selv: Du tar den opp mot lyset og da skal det komme en sikkerhets strek og et mindre bilde av figuren på den  hvite siden. Du kan også ta et mikroskop på pengen og se at det står mikro tekst på den.

I jule-tiden er det ganske mange som forfalsker penger for å få nok, til å kjøpe fine jule gaver til venner og familie. Men det er ganske risikabelt. Du kan bli tatt for å ha forfalsket penger og da må du sitte i fengsel fra 3-15 år.

Anntall falske sedler er ganske lite men dersom du får en falsk seddel er det du som mister verdien. Du får ikke de pengene tilbake selv om du går i en bank. Hvis du bruker falske penger i butikken så kan de nok ikke se at de pengene du bruker er falske.

Men når de pengene butikken fikk inn blir sendt til Norges bank blir de sjekket om de er falske eller ekte av en robbot. Og hvis de er falske blir de kastet i søppla.