Gå til sidens hovedinnhold

Forskjellen mellom Gjersjøen og Kolbotn vannet

Artikkelen er over 8 år gammel

Av: Oda Steinkjer Hungnes, Marius Skar Conradi, Herman Mortensen, Karina Nordahl og Janne Wenger Martinsen

I kolbotnvannet er det veldig forurenset, og gjersjøen kan bli forurenset av saltingen på gamle mossevei.

I Kolbotnvannet er det veldig forurenset i forhold til Gjersjøen.

Det er mange foreldre som ikke lar barna sine ta hendene i vannet en gang fordi de får kløe og utslett. Det forklarer Julie Sandnes og Magnus Monkerud som er beboere på Kolbotn:

Julie Sandnes:

-Det er rett og slett veldig synd. Ofte sitter det ungdom her nede og nyter kveldssolen, men det er ikke aktuelt å ta seg en dukkert.

Magnus Monkerud:

- Det er som å kjøpe seg en ny bil, men ikke får mulighet til å bruke den.

Det er mange som sier at de har sett gulaktig vann som renner ut i vannet, og det er sjelden et godt tegn. Da ser det ut som en svær hund har tisset utover store deler av isen om vinteren.

Død fisk og ål:

I Kolbotnvannet så har det vært så mange fisker og skapninger som har dødd pga: forurensning i vannet.

Ole Kristian Wold som er født og oppvokst borte på Odden og kan fortelle om en situasjon som var enda verre før noen år

Siden. Og han er en beboer.

Ole Kristian Wold:

- Da de bygde Tårnåsen og Hellerasten skulle kommunen spare penger og bygde underdimensjonerte (for små) rør, noe som førte til at kloakk begynte å renne ut i vannet, som blant annet var med på å se film fra kameraer som gikk gjennom rørene. 

Forurensing rundt Gjersjøen:

- Rundt Gjersjøen ligger det søppel i hauger etter at folk har vært der. Mange synes dette er dårlig, og at dette burde tas mer alvorlig. Itillegg er det et ekstra miljøproblem at veiene saltes jevnlig, og dette renner ut i vannet, sier Glenn Kullberg som jobber i ”stopp salting foreningen”.

I 1961 ble det godkjent at Gjersjøen ble en drikkevannskilde for Oppegård Kommune. Etter det har vannet blitt mer og mer forurenset av salting, kloakk og søppel.

Før 1961 var det slik at kloakk fra husene i sørenden gikk rett i Gjersjøen. Gjersjøen var forurenset, fordi i gamle dager gikk all kloakk direkte i bekker og i vannet. I tillegg ble vannet forurenset av avrenning fra landbruket.

Det første kloakkrenseanlegg i kommunen ble bygd i 1957. Dette ble erstattet med en tunnel som skulle føre kloakken til Bekkelaget renseanlegg i Oslo.

Etter omleggingen på 1960 – tallet, fikk Follokommunene til slutt et eget renseanlegg på Stangeåsen i Oppegård. Dette har fungert bra fra 1975 frem til vår tid, men nå er mange enige om at det er på tide atman får et nyere og mere moderne utstyrt vannrenseanlegg.

Leserinnlegg:

Det jeg har sett på Kolbotn parken at det har vært mange hunder som leker, men det er mange som lar hundebæsjposer bli igjen etter at hunden har vært på do!

Jeg synes det er veldig alvorlig at Kolbotn parken blir behandlet slik.

Men det er ikke bare hundebæsjposer. Det er mange røykrester og snusrester som bare folk forlater!

Det er mange som bare legger fra seg alt søppel og plastflasker hvor som helst rund ved trær og planter.

Og det betyr at hele parken blir forurenset.

Dette synes jeg ikke burde skje, så jeg vil at alle som kaster søppel og røyk/snus rester burde skjerpe seg!  

Av: Oda S. Hungnes