Gå til sidens hovedinnhold

Gamle dager

Artikkelen er over 8 år gammel

Skolen i gamledager

Av Signe og Nora

Dette er en dag på skole i bygda. Der gikk de bare annen hver dag på skolen. I 1-3. klasse hadde de 5 timer på skolen og i 4-7. klasse hadde de 6 timer.
Lærerne var litt strengere enn de er i dag. Barna var nøyere med å være høflige og rekke opp hånda og sånt. De hadde alltid RLE i første time og startet da med en salme. Til lunsj spiste de matpakke og satt ved pulten sin. Det var ingen skoleklokke, så lærerne ropte når de måtte inn.Før skrev de med penn og blekk og måtte skrive skjønnskrift. De måtte lære de fleste lekser utenat og ble hørt i dem neste dag.De avslutta dagen med en salme eller en sang. Noen måtte sitte igjen etter at de andre hadde gått, hvis de hadde gjort noe dumt. 

Lek og moro i gamle dager

Av Vipra

I gamle dager var leker noe de måtte lage selv. Man striket mange forskelige dyr i mange forskelige farger. De som var så heldige som hadde en dukke måtte lage klær til dem selv. De lagde lekebiler selv av metall og tre. Noen var så heldige som hadde tråbiler. Man måtte tråkke med bena for at den skulle kjøre.
Barn var mye ute å lekte. Da lekte de mange leker. Klappe - og sang leker slik som slå på ring, det var en populær lek i gamle dager. De små lekte med kongler og pinner,De lagde dyr og lekte bondegård med dem. Det var store familier og lite penger til leker.
De store hjalp de små. De lærte å strikke, og hadde konkurranser om hvem som strikket det fineste mønsteret.

Mat i gamle dager

Av Philip
FORSKJELL MELLOM RIK OG FATTIGE. Fattige levde mest på grøt, brød og tynt øl. Mens rike kunne spise til de ble mette og fortsatt ha tallerkenen halvfull.
SALG AV MAT.   Før i tiden måtte du helt til byen for å bare få et eple. På havna kunne du kjøpe nesten all slags mat fra slaktet griser til korn og hvete. Hvis du bodde i Nord-Norge kunne du ikke fått noen varer fra Sør-Norge. Da måtte du ta og bruke de varene du hadde i Nord-Norge.
TYPISKE GRØNNSAKER Du kunne ikke få appelsin i Norge før i tiden fordi appelsin ikke er en norsk frukt, så det kunne de ikke få tak i, men potet derimot var en populær potet før i tiden. Den kunne man bruke til å lage mye mat med.
LIVET I GAMLE DAGER De fleste bodde på landet. Før i tiden måtte du plante dine egne grønnsaker eller korn. De pleide også å ha en gård med ku, gris, kylling og geiter eller sauer. Så man levde mest på egenhånd før i tiden.

Transport i gamledager

Av Alina og Celine

Kontakt
I gamledager når de skulle avtale noe med hverandre, måtte de enten sende brev eller avtale lenge før. Mens nå har vi mobil og mange forskjellige måter å kommunisere på.  
Fra hest og kjerre til andre reisemåter.
Bil. I gamledager hadde de hest og kjerre. I 1885 bygget Carl Benz verdens første bil, som ble drevet av en gassmotor. Den hadde tre hjul, og ble styrt via forhjulet mens bakhjulene bar passasjerer og motor. Mens nå har vi mange andre type biler og mye bedre biler, og det har kommet mange flere, og nye merker oppgjennom årene. Bilene nå kan gå fort.
Tog. Det første toget kom for ganske lenge siden.
Fly. Den første flygingen i Europa ble gjennomført av Alberto Santos-Dumont i 1906 da han fløy 60 meter. Dette var også verdens første flygning. Mens nå har vi bedre modeller og andre typer fly. Fra 1960-tallet har det blitt mer og mer vanlig for folk flest å bruke fly. Nå kan vi reise verden rundt. Billettene har blitt rimeligere ettersom det er flere og flere som flyr.

Teknologiens utvikling

Av Cornelius
Teknologien har utviklet seg veldig mye gjennom de siste hundre årene.
For hundre år siden så var det ingen som hadde mobil, pc eller nettbrett. Men isteden så hadde de telefoner som du måtte sveive opp, for å bli satt over til sentralen. Det fantes ikke kjøleskap, så folk saltet maten sin så den ikke ble bedervet og hadde den i matskap og stabbur. Folk hadde skrivemaskiner istedenfor pc. Bilene var et helt nytt fenomen. Mens i dag er det femåringer som gråter hvis de ikke får nettbrett til bursdagen. Så teknologien har utviklet seg så mye, at verden er så forskjellig for en som levde for hundre år siden, at den personen hadde vært helt fortapt hvis han hadde kommet hit nå. Hvordan blir det de neste femti eller hundre år?
 

Kommentarer til denne saken