Gå til sidens hovedinnhold

Hva lekte man i gamle dager?

Artikkelen er over 8 år gammel

Tekst: Eira Skjalgsdotter Straumsvåg, Amrit Kaur, Ivar Skuterud, Jacob Nyborg, Joachim Steneng Velde, Philip Jacobsen og Marcel Cortes.
Foto: Marcel Cortes.

Vi har vært hos Judit Formo for å snakke om lek i gamle dager.

I gamle dager hoppet man mye i høyet hvis man bodde på en gård eller i nærheten av en. I gamle dager var de veldig tøffe fordi de hoppet fra bjelker i taket på låven.

Vi lekte sisten, som jeg håper alle vet hva er, og alle har lekt.

I gamle dager lekte man også en lek som heter «Slå pinn». Den leken går ut på å slå en liten pinne med en stor pinne så langt du kan.

De brukte naturen til å leke med og i. For eksempel var det å klatre i trær og lage gårder og gårdsdyr med pinner, kongler og mose, en populær lek.

På skolen var det ganske likt som nå. De hoppet tau, spilte slåball, som den gangen het  «Slå lyre» og de lekte slå på ring. Det leker vi i dag også.

Små og store har jo spilt fotball fra tidenes morgen, og det gjorde de den gangen også.

Når de var i nærheten av et vann eller en elv, badet de gjerne, eller var på båt-tur og fisket. De brukte fantasien når de lekte, fordi de ikke hadde så mye og leke med.

Når det regnet ute var de inne og tegnet og hjalp til i huset. Når de skulle kose seg litt ekstra, lagde de karameller hjemme.  Mmmm!   

Kommentarer til denne saken