Gå til sidens hovedinnhold

Sykkelhjelm

Artikkelen er over 7 år gammel

Sykkelhjelm er veldig viktig. Du har bare ett hode. Hjelmer begynte å bli vanligere i bruk omkring i 1990-1995. Hjelmer kan redusere eller hindre sår og skader som følge av støt mot hodet.

Etter at forskere kunne vise til at sykkelhjelmer kunne redusere hyppigheten av skader, ble holdningskampanjer satt i gang i mange land i den vestlige verden.

Sykkelhjelmen hjelper ved å fordele kraften over et større område. Hvert år blir veldig mange mennesker skadet i en ulykke, bare med sykkel! Så det er viktig å bruke hjelm. Den beskytter hodet bra.

Hvis du ikke har på deg hjelm og en stein treffer hodet ditt, kan du skade deg veldig. Men hvis du har på deg hjelm i slike situasjoner, kan du komme uskadet fra det

Vi gjorde et forsøk med egg for å vise hvor viktig det er å bruke hjelm. Forsøkene ble gjort både med et rått egg og en melon.

Egg

Først tok vi et rått egg og slapp det ned i forskjellige høyder. Fra 30 cm’s høyde var egget like helt. Da vi slapp det fra 50 cm’s høyde knuste egget.

Så tok vi en minihjelm på egget og slapp det ned i forskjellige høyder. Vi økte høyden opp til 4,6m. Fortsatt var egget like helt. Da kom vi ikke høyere.

Melon

Melonen knuste ikke når vi slapp den ned fra 50 cm uten hjelm. Den knuste heller ikke når vi slapp den ned fra 2,5 m, men det ble en sprekk i melonen.

Da vi satte en sykkelhjelm på melonen ble det en sprekk i den fra i 3,5m’s høyde. Fra 4,5m knuste hele melonen og hjelmen.

Vi lurte på hvorfor egghjelmen tålte så stor høyde mens sykkelhjelmen ble ødelagt fra en høyde på 3.5 m. Hjelmen på egget var ny. Men hjelmen på melonen var ca 10 år gammel.

Vi undersøkte i en sportsbutikk hvor lenge en sykkelhjelm kan vare. En hjelm med isopor kan vare litt lengre en andre hjelmer. Hvis vi ikke mister hjelmen i bakken kan vi bruke den i ca 2 år. Hvis hjelmen får flere støt eller sprekker, bør den byttes tidligere.

Hadde vi hatt en ny sykkelhjelm i forsøket vårt hadde den kanskje tålt større høyder.

For hvis man faller av sykkelen med hodet først så hjelper den ikke så mye som en hjelm som ikke er noe ødelagt.

Forsøkene har vist at det er tryggere å bruke hjelm enn ikke.

Kommentarer til denne saken