OPPEGÅRD: Det ble ramaskrik på skolen da elevene på 10. trinn fikk høre om vedtaket til Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU).

I januar arrangerer FAU Vinterballet og har vedtatt forbud mot to kjoler, og bruk av limousinservice til og fra ballet.

Elevene svarte med underskriftskampanje og opprettet en facebookgruppe mot forslaget.

– Elevene besinnet seg etter at samfunnsfaglæreren satte problemstillingen deres opp mot flyktningkatastrofen, forteller rektor Anne Britt Kalleberg til ØB.

Hun applauderer FAUs vedtak.

– I fjor kom en elev på 10. trinn og lurte på om ikke jeg kunne få slutt på limousin-bruken. Jenta var selv på limo. Hun så at andre som ikke fikk plass hadde det vondt, forteller Kalleberg.

Da ØB møtte de tillitsvalgte elevene Mille Lunde (10. trinn), Sarah Romano (10.), Sala Hording (8.) og Isak Josefsen (8.), på skolen hadde tingenes tilstand roet seg. Men de er fortsatt helt uenige med de voksne.

Håpløse voksne

– Det er greit at de voksne skal ha ansvaret. Det er teit at de tar fra oss mulighetene til å bytte til kort kjole og nekter oss limousin. Det er en viktig del av ballet, mener Romano.

– Limoen burde vi ha fått beholde, men jeg synes det er greit at de nekter kjolebytte, sier Lunde.

– Der er vi helt uenige, repliserer Romano.

De tillitsvalgte på 8. trinn, er naturlig nok ikke så engasjerte.

– Jeg og vennene mine kjøper rimelige kjoler til rundt 500 kroner. Jeg kan skjønne at 10. trinn reagerer på de voksnes regler, sier en diplomatisk Hording.

Isak Josefson, bekymrer seg lite for kjole-regelen. Han er mer bekymret for limoen.

– Jeg tror det hadde vært kult å kjøre limousin til skoleballet, slår han fast.

– Vil dere følge reglene?

– Jeg hadde tenkt å overprøve reglene, men jeg har ikke så lyst til å bli kastet ut. Så jeg følger vel reglene, sier Romano.

De tillitsvalgte tror helt sikkert at noen vil gi blaffen i reglene. Leie av en limousin kommer raskt opp i 20.000 kroner for en times leie. Da er det 18 seter disponibelt. Ballkjoler tar stor plass. Antall elever som skal dele på kostnadene hadde blitt færre.

Ekskluderende

Rektoren mener pengebruken er en ting. Ekskluderingen som oppleves, er den viktigste grunnen til å nekte elevene bruk av limousin.

FAU poengterer i sitt vedtak at politiet advarer mot limousinservice, fordi det medfører økt risiko for bruk av rusmidler.

Limousin har vært brukt i mange år som transport til vinterballet for elevene. To kjoler er bare en par år gammel tradisjon. Elevene mener ballkjolen blir ødelagt om man danser i den. Derfor trenger de en kortere variant også som de skifter til senere på kvelden.

FAU-leder Vibeke Steen er opptatt av at trivselstiltak i skolen skal være gratis.

– Selv om Oppegård går for å være en rik kommune, er det et faktum at det også finnes familier som ikke er så godt stilt. Disse må vi også inkludere.

FAU-lederen innrømmer at det har vært store diskusjoner rundt kjøkkenbordet om det nye regelverket.

Datteren min går på 10. trinn. Hun har ikke vært helt enig med meg, for å si det sånn.

Skoleballet koster 200 kroner i inngangsbillett for elevene, men på forespørsel kan den droppes. FAU har fått mye pepper fra elevene, men stor støtte fra foreldrene.

– Foreldrene synes det er bra at vi legger klare rammer rundt arrangementet, avslutter hun.

For ordens skyld: Journalisten har barn i 10 klasse på Flåtestad skole.