Redusert med 33 prosent på et år

Pleier de eldre: Helsefagarbeidere er etterspurt og situasjonen i dag er lite heldig.

Pleier de eldre: Helsefagarbeidere er etterspurt og situasjonen i dag er lite heldig.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tall fra årets inntakslister viser at flere yrkesfaglige programfag synker i antall søkere.

DEL

FOLLO: Inntakslistene for 2015 er publisert og igjen kan man sammenligne tall fra tidligere år og finne store nedganger eller økninger.

Spesielt (ustabil) er helse- og oppvekstfag som fra 2013 til 2015 har gått kraftig opp og kraftig ned.

Assisterende rektor og avdelingsleder for helse- og oppvekstfag ved Drømtorp videregående skole, Venche Thon, mener søkertallene kan variere av forskjellige grunner.

– De aller fleste velger SSP, av ulike årsaker, og det blir stadig færre på de yrkesfaglige linjene. Mange ønsker seg en lang og god utdanning, og det er fint i seg selv, men det er skremmende med tanke på behovet samfunnet har for yrkesutdannede, sier Thon.

Selv om det til sammen tilbys færre skoleplasser i 2015 enn i 2014 vises det at det er yrkesfagene som er i nedgang.

LES OGSÅ: – Det var litt stusslig

Ønsker å gi gode tilbud

Ved Drømtorp videregående skole er fokuset på yrkesfagene stort.

– Vi snakker mye med elevene og yrkesfagene for å gjøre dem kjent med yrkene. Det er viktig at elevene er bevisst på hvilke muligheter de har når de skal finne det de passer til. Vi driver også prosjekter i fordypning der elevene er ute i praksis en gang i uken fra og med 1. klasse, forteller Thon.

Hun forteller at et samfunn av akademikere ikke vil holde lenge.

– Vi er såpass avhengige av yrkesutdannede mennesker som kan bygge og pleie samfunnet vårt.

Høyt frafall uten praksis

ØB har tidligere skrevet om dårlig oppmøte fra elever på helse- og oppvekstfag grunnet for mye teori. Elevene ønsker mer praktisk arbeid, noe samtlige politikerne er for. Thon forteller at det er vanskelig å gjennomføre praksisarbeid når det er for få ledige lærlingplasser og ber politikerne og kommunen om å legge bedre til rette for at elevene.

Frifagbevegelse.no skriver at det er rundt 8000 manglende lærlingplasser, og dette er ikke positivt for elever som vurderer yrkesfag.

– Det er helt tydelig en mangel på lærlingplasser, konkluderer Thon.

Ønsker mediedekning

– Jeg ønsker at media skal snakke mer varmt om yrkesfagene. Elevene må forstå hvor viktig det er med yrkesutdanning og hvor gode fremtidsmuligheter det gir.

Dersom regjeringens forslag til krav om lærlingplasser i bedrifter får gjennomslag, vil det bli lettere for Thon å gjennomføre tilbudene Drømtorp har.

– Vi ønsker å ha de beste tilbudene for dem som ønsker praktisk arbeid på yrkesfaglig linje, men vi trenger at kommunen har kapasitet til å ta imot lærlinger.

Artikkeltags