Hvis hekken din ser sånn ut kan den være livsfarlig for skolebarn

Hekken din bør ikke se sånn ut når unger skal forbi den på vei til skolen.

Hekken din bør ikke se sånn ut når unger skal forbi den på vei til skolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

På torsdag skal mange små ut i trafikken, noen for første gang. Har du husket å sjekke om hekker og busker på din eiendom hindrer god sikt?

DEL

ÅS: Det er snart skolestart, og igjen vil det være mange barn og unge som går eller sykler til skolen. Tiltak for å forhindre trafikkulykker som involverer skoleelever og andre trafikanter er spesielt viktig, skriver Ås kommune på sine nettsider.

Torsdag er det skolestart i Ås, mens Ski og Oppegård venter til mandag 21. august.

I Ås er årets skolestart en litt utenom det vanlige. Rustad skole bygges om. Dermed skal alle elevene gå i en ny brakkeskole på grusbanen på Ås stadion. FAU frykter trafikksituasjonen.

Klipping av hekker og busker

I følge vegvesenets analyser, er dårlig sikt og vegetasjon alene ansvarlig for 13 prosent av ulykkene på norske skoleveier.

- For å hjelpe til med å forhindre trafikkulykker, ber vi innbyggere i Ås kommune se om det er vegetasjon fra deres hage som vokser ut i veien, skriver kommunen.

Kommunen lister opp fire faremomenter:

* Vegetasjon som vokser ut i veien og hindrer sikten kan føre til trafikkfarlige situasjoner. Det er spesielt i svinger og kryss at vegetasjon fører til dårlig sikt. Folk som bor langs veier må beskjære trær, hekker og busker på eiendommene sine – av hensyn til egen og andres sikkerhet.

* Høye, tette hekker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i veikryss gjør det uoversiktlig.

* Vegetasjon skal holdes innenfor egne eiendomsgrenser. Det er som regel halvannen meter fra veikanten til tomtegrensen.

* Kommunen kan kreve beskjæring dersom vegetasjonen strekker seg utover tomtegrensen.

Les mer i brosjyren til Statens vegvesen om klipp av hekk og busk.

Hvis avkjørselen din munner ut i vegen må høyde på hekk og gjerde ikke overstige 0,5 meter over gateplan. Hekk og gjerde kan også flyttes utenfor  frisiktsonen, merket med rødstiplet strek. Det må være 4 meter fri sikt inn i avkjørselen. Det betyr at når du står 4 meter inn i avkjørselen din, skal du kunne se vegen 45 meter til hver  side dersom fartsgrensen er 50 km/t, og  videre øker avstandene med farten slik   figuren illustrere

Hvis avkjørselen din munner ut i vegen må høyde på hekk og gjerde ikke overstige 0,5 meter over gateplan. Hekk og gjerde kan også flyttes utenfor frisiktsonen, merket med rødstiplet strek. Det må være 4 meter fri sikt inn i avkjørselen. Det betyr at når du står 4 meter inn i avkjørselen din, skal du kunne se vegen 45 meter til hver side dersom fartsgrensen er 50 km/t, og videre øker avstandene med farten slik figuren illustrere Foto:

«Hvis du må kjøre bil, vurder om du kan stoppe et stykke unna skolen slik at barnet kan gå det siste stykket alene eller sammen med andre. Husk at mange 6-åringer skal ut på skoleveien for første gang - senk farten og vis hensyn», råder kommunen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken