Gå til sidens hovedinnhold

Kronerulling på Skotbu for orkanofrene

Artikkelen er over 4 år gammel

Che Sorhaindos hjemland, Dominica er omtrent jevnet med jorden. Men det var datteren som foreslo kronerulling for å bygge opp landet igjen.

SKOTBU: For noen uker siden herjet orkanen Maria i Karibien. Nesten 90 prosent av øystaten Dominicas boliger er ødelagt. I tillegg er alt av avlinger, som frukt og grønnsaker tilintetgjort.

I Skotbu satt Sche Sorhaindos med familien og kunne bare se på nyhetene hvordan orkanen hadde klart å ødelegge hele landsbyer på øystaten han kommer fra. Han er selv oppvokst i landsbyen Mahout. Et lite sted med cirka 2500 innbyggere. På hele øya bor det omtrent 70.000 mennesker.

– Sterkeste orkanen jeg har sett

– Jeg ble bare veldig trist. Jeg følte meg helt maktesløs. Dette er jo ikke første gang at hjemstedet mitt blir truffet av en orkan, men dette er den sterkeste jeg noen gang har sett, sier Sorhaindos.

Etter at orkanen hadde lagt seg og tingene hadde roet seg litt ned, bestemte datteren i huset seg for å gjøre noe.

– Jeg ble ganske lei meg, men mest på pappas vegne. Så tenkte jeg at det hadde vært lurt å få samlet inn litt penger for å hjelpe de som trenger det mest der nede, sier Nadine Hegvold Sorhaindo (11).

Rørt over givergleden

Det var sammen med mamma Jannicke Hegvold at datteren startet opp med en kronerulling på Skotbu. På Facebook-gruppen «Skotbu stasjons venner», ble det laget et event med navnet «Village to village", (landsby til landsby red anm.) Sist de var inne for å sjekke, var det kommet inn 14.900 kroner.

– Det er en fantastisk giverglede her på Skotbu. Jeg er helt rørt, men det er lov for andre å vise giverglede, du må ikke bo på Skotbu, sier Hegvold.

Befolkningen på øystaten og ikke minst i landsbyen Mahout, der Sorhaindos vokste opp, trenger absolutt alt. Men først og fremst vann og mat. Hva pengene fra Skotbu skal brukes til, er ikke helt avklart ennå, men alternativene står i kø.

Reiser selv ned for å hjelpe

– Først og fremst tenker jeg på vann og mat, men det kan også hende pengene blir brukt til materialer for å bygge opp boliger i området. Tiden vil vise hva som er mest hensiktsmessig, sier Sorhaindos.

Che Sorhaindos skal selv ned til flomofrene i slutten av oktober. Han har familie og en liten hytte han skal se til.

I tillegg til kronerulling på Skotbu, vurderer familien å samle inn mat og utstyr de kan sende nedover. Dette er foreløpig bare på planleggingsstadiet.

– Folkene som er rammet har jo mistet alt, forteller Jannicke Hegvold.

Kommentarer til denne saken