Ari Behn bisettes fredag 3. januar i Oslo Domkirke, og det er fra før kjent at det kommer til å være en åpen bisettelse, hvor de som ønsker kan være tilstede.
Sendingen kan du også se her på Østlandets Blad.
Minneord fra familien
Mange av detaljene er fortsatt hemmeligholdt dagen i forveien, men familiens talsperson Geir Håkonsund har åpnet om om noe av det som vil skje i kirken.
– I tillegg til musikalske innslag, salmer og bønn, vil det være minneord om Ari Behn som skal leses av familiemedlemmer, bekrefter Håkonsund på sms overfor Nettavisen.
Bisettelsen vil vare i overkant av en time, som er tilnærmet vanlig varighet.
– Dette er alt vi kommer til å kommunisere om programmet, skriver han videre.
Heller ikke kongehuset kan gi noen kommentar rundt programmet for bisettelsen, og om noen av de kongelige vil bidra med innslag.
De vil først offentliggjøre hvilke medlemmer av kongefamilien som vil være tilstede på dagen for bisettelsen. Dronning Sonja har blant annet avlyst sitt første oppdrag etter ferien, som skulle funnet sted 2. januar.
– Hovedløpet i domkirken er fullt
Til Nettavisen forteller Håkonsund at det er mange venner på begge sider av familien som kommer til å være tilstede i domkirken fredag.
– Hele hovedløpet er fullt. Jeg er usikker på hvor mange det vil være plass til i tillegg til familie og venner, men det er en stor kirke med plass til mange, forteller han.
Tror kongefamilien deltar for å støtte
Hvem som vil delta fra kongefamiliens side er altså ikke sikkert, men historiker Trond Norén Isaksen tror både kongeparet og kronprinsparet med barn vil delta, i tillegg til prinsessen og hennes barn.
– Jeg går ut fra at hele kongefamilien deltar. Én ting er at det er bare to år siden prinsessen og Ari ble skilt, og såvidt vi vet har han hatt et godt forhold til familien og de kjente ham godt, forteller historiker Trond Norén Isaksen.
Han tror også at det er viktig for kongefamilien å vise sin støtte til de tre døtrene til Ari og prinsesse Märtha Louise, Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).
– Kongeparet har jo erfaringer med slike situasjoner selv, kongen var bare 17 år da han mistet sin mor og dronningens søster tok livet sitt, så de kan på ulike måter empatisere i dette.
Statministeren kommer
Statsministerens kontor bekrefter at fem regjeringsmedlemmer inkludert statsminister Erna Solberg (H) deltar under Ari Behns bisettelse.
De fire andre er finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar også under bisettelsen, skriver NTB. Det samme gjør stortingspresident Tone Trøen og opposisjonens partileder Jonas Gahr Støre (Ap).
Svenske kronprinsesse Victoria kommer ikke i bisettelsen, men det gjør prins Daniel, Victorias ektemann, bekrefter informasjonssjef Margreta Thorgren ved det svenske kongehuset til NRK.
Barna vil skjermes
– Kommer det til å gjøres noe for å skjerme de tre barna?
– Det vil det. De skal ikke filmes i kirken, det er i hvert fall den beskjeden jeg har hørt som er blitt videreformidlet tv-kanalene, forteller historikeren.
Norén Isaksen vet ikke noe om programmet i kirken, men forteller at det ved ulike anledninger er vanlig at kongelige leser et bibelord.
– Det er veldig ofte at medlemmer av kongefamilien leser bibelord, så om de følger den praksisen kan det være at noen i familien gjør det, kanskje prinsesse Märtha Louise.
Køsystem for dem som vil overvære bisettelsen
Oslo Domkirke rommer til vanlig rundt 900 mennesker.
Alle som var nære venner av Ari skal være informert om at det er reservert plasser til dem i kirken.
Personer som ikke har plass på forhånd, men som ønsker å komme inn i kirken for å overvære Aris bisettelse, vil måtte stå i kø for å få plass, opplyser Håkonsund.
Det er biskop Kari Veiteberg som forretter bisettelsen, som Nettavisen kommer til å sende direkte.
Stor pågang for å signere kondolanseprotokollen
Det har vært stor pågang for å signere kondolanseprotokollen for Ari Behn i Oslo domkirke, melder NTB.
Rundt 50 sider i protokollen var fylt med hilsener fra flere hundre personer torsdag formiddag.
Onsdag var det lange køer for å få signere protokollen, og kirken holdt åpent utover åpningstiden for at alle i køen skulle få skrive sin hilsen til Behn.
– Du spredte lys og fikk dem rundt deg til å skinne, skriver en.
Karakteristikker som «en fargeklatt» og «helt spesiell» går igjen. Flere skriver at han vil bli sterkt savnet og aldri glemt.
Behn takkes dessuten for sitt bidrag til kunsten, og flere gjengir minner fra møter med ham på blant annet boksigneringer og kunstutstillinger. Mange skriver at de ikke kjente ham personlig, men likevel følte at de kjente ham.
Protokollen har ligget ute i domkirken, men var torsdag flyttet til kapellet på grunn av forberedelser til bisettelsen. Den ligger i kapellet til torsdag klokken 16 og i nattåpen kirke fra klokken 18 til klokken 6 fredag 3. januar.
Politiet iverksetter sikkerhetstiltak
I en mail til NTB opplyser Johan Fredriksen, leder for Felles enhet for operativ tjeneste, at bisettelsen er et privat arrangement og at politiet hjelper arrangøren med å legge til rette for at den kan gjennomføres på en sikker og verdig måte.
– Ut fra dem som er til stede, vil det iverksettes noen rutinemessige sikkerhetstiltak, sier Fredriksen.
Politiet vil blant annet gjennomføre noen trafikkregulerende tiltak i umiddelbar nærhet til Oslo domkirke.
Ellers vil folk som ferdes i Oslo sentrum, ikke bli påvirket av sikkerhetstiltakene.
– De som ønsker å delta, bør møte i god tid og følge de anvisninger de får på stedet, sier Fredriksen.
Ari Behn døde som følge av selvmord 1. juledag. Siden har kunstneren blitt hedret med lys på slottsplassen og av mange i sosiale medier, blant annet flere norske kjendiser.