Gå til sidens hovedinnhold

Slik har Skonnord overlevd det vanskeligste året i firmaets 87-årige historie: – For oss handler det om å gjøre det beste ut av enhver situasjon

– I stedet for å irritere oss over alt vi ikke får gjort noe med, har vi valgt å konsentrere oss om det vi kan gjøre noe med og gjøre det beste vi kan  - ut fra dagens situasjon. Nå skal vi gi det vi har ut året og sørge for at 2020 blir så bra det kan bli, sier Ole Henrik Bacher.

For abonnenter

SKI: – Det var en sjokkartet opplevelse i mars, og i begynnelsen handlet det kun om å holde skuta flytende. Gjennom sommeren og høsten fikk vi omsetningen opp mot fjorårets og tok noen riktige grep, slik at resultatet var tilnærmet det budsjetterte.

– Men det var før den siste koronautviklingen. Tekstil og sko er blant de bransjene innen handel som har merket koronakrisen mest - det gjelder også oss, fortsetter Ole Henrik Bacher, den ene halvdelen av ekteparet som står bak klassikeren Skonnord på Ski Storsenter.

LES OGSÅ: Da Marius (38) hos Gulating i Ski hadde med seg sitt eget øl til det profesjonelle bryggeriet, fikk han seg litt av en overraskelse

De ligger et sted mellom 10 og 15 prosent bak fjoråret totalt sett, Skonnord, men det er ingen tegn til molefonkne fjes.

Ole Henrik Bacher kikker bort på kona Anniken Skonnord Bacher, og koster på seg et smil, tross alt. For selv om 2020 har vært det rareste og mest krevende året i Skonnords 87-årige historie, kommer de til å klare seg denne gangen også.

Hvordan, lurer du kanskje på. Det er bare å fortsette å lese, så får du svar.

Gjør det beste ut av situasjonen

Først en liten rekapitulering:

Rolf Skonnord, bestefaren til Anniken, åpnet butikken med «Gutte- og herreklær, og sko til hele familien» 1. november 1933. Den gangen lå Skonnord i Rutheimgården i Ski. Den har senere ligget i gågata, og Tord Skonnord tok over driften etter faren Rolf i 1975.

Siden 1995 har Ski storsenter vært hjemmet til Skonnord. Det skulle vært feiret med stort 25-årsjubileum.

Anniken Skonnord Bacher (51) tok over som daglig leder etter pappa Tord i 2008, da Skonnord fylte 75 år. Sammen med ektemannen Ole Henrik Bacher (53) har hun styrt skuta med stø hånd siden.

– Det er mye man nå ikke kan få gjort på samme måte som før, som 25-årsjubileum på senteret, Black Friday, privat med fester, reiser og sosial omgang med andre. Dette er ytre faktorer som vi ikke får gjort noe med.

– I stedet for å irritere oss over alt dette, har vi valgt å konsentrere oss om det vi kan gjøre noe med og gjøre det beste vi kan - ut fra dagens situasjon. Det kan gi mange gleder og positive opplevelser i hverdagen, mener Ole Henrik, og får nikkende bifall fra Anniken.

LES OGSÅ: Øyvind var 26 år da han måtte ta over familiebedriften på Ski Storsenter. Nå har han styrt skuta i 25 år: – Jeg kunne aldri vært en vanlig ansatt

Sosiale medier og ekstraservice

– På hvilken måte?

– Vi har klart å spare inn på en del områder, samtidig som vi har satset hardt på gode vindusutstillinger og konkurranser på sosiale medier. Vi har også inngått et nytt samarbeid med et reklamebyrå i Oslo for å videreutvikle oss nettopp på sosiale medier.

– Dessuten tilbyr vi ekstraservice som handel over telefon eller melding, og betaling med Vipps fra der du er. Vil du ha hjelp av en av våre ansatte, ordner vi det også. Og vi kan fikse hjemkjøring eller sende varer hjem til de kundene som har behov for det.

– Uten de ansattes ekstrainnsats og forståelse for situasjonen, hadde vi ikke klart oss så bra det siste halvåret, men firmaets 87 år lange historie har lært oss at skal man overleve, må man til enhver tid tilpasse seg dagens situasjon, påpeker Bacher.

LES OGSÅ: Skonnord kom seg gjennom de harde 30-åra, 2. verdenskrig og finanskrisen: – Forrige uke er den verste vi har hatt, men vi skal ikke la oss knekke nå heller

Blir rørt av støtten

Han husker særlig én kunde som satte ekstra pris på ekstraservicen hun fikk.

– Hun ringte oss og hadde behov for noen klær, men hun hadde brukket beinet og satt hjemme med krykker, lite mobil. Det var en fredag, og jeg jobbet sent, så da spurte jeg henne om det var greit at jeg dukket opp ved halv ti-tiden på kvelden.

– Det var i orden, og jeg reiste ut og leverte varene på døra, og jeg kan si at kunden ble veldig glad, takknemlig og fornøyd, forteller Ole Henrik, som også har opplevd mye sympati fra faste kunder.

Ja, han blir rent rørt når han forteller om all støtten.

– Vi har vært heldige som har familie, styremedlemmer, venner og kunder som har stilt opp for oss med gode råd og hjelp hele veien. En kunde tok kontakt og fortalte at han hadde en tid til overs om dagen, så han ville gjerne bruke denne tiden til å hjelpe oss med utkjøring av varer.

– Hva skal man si? Det er så rørende med alle de godhjertede kundene våre og hvordan de på forskjellige måter hjelper oss, forteller Ole Henrik, og blir blank i øynene.


Nettsalget øker

For tre år siden etablerte Skonnord en egen nettbutikk. Den har fått svært god drahjelp av koronasituasjonen.

– Særlig i høst har vi merket en pen økning, og vi jobber aktivt sammen med reklamebyrået vi har engasjert for å utvikle den videre. Mange bestiller i nettbutikken og bruker klikk og hent, eller får sendt varene hjem, kommenterer Bacher.

Nå står julehandelen for døra, og både Anniken og Ole Henrik er spente på hvordan den blir i koronaåret.

– Folk er mer bevisste på når de drar innom Ski Storsenter. Særlig har vi merket at lørdagene er mye stillere enn før. Vi hadde 20 prosent nedgang i november, noe som svir. En dårlig julehandel vil naturligvis svi enda mer, men vi er forsiktige optimister, begynner Anniken, og får følge av husbonden.

LES OGSÅ: Merete drømte om å bli jordmor, men livet kom i veien. Da fulgte hun i farens fotspor isteden. Nå feirer hun 25 år som butikksjef på Ski storsenter

– Så langt har det ikke vært noen som har blitt smittet hos oss og det skal vi gjøre det vi kan for å unngå fremover, så kundene kan handle trygt hos oss. Vi følger retningslinjene med renhold, avstand og munnbind.

– Vi kan jo ha opp til 36 personer inne i butikken samtidig, men det er det aldri, så antallet er uansett ikke noe problem. Nå skal vi gi det vi har ut november og desember og sørge for at 2020 blir så bra det kan bli, understreker Ole Henrik Bacher, og koster på seg et smil til, tross alt.

For selv om 2020 har vært det rareste og mest krevende året i Skonnords 87-årige historie, kommer de til å klare seg denne gangen også.

Kommentarer til denne saken