Slik har smitten endret seg i Nordre Follo de siste ukene: – Det er veldig bekymringsfullt

KLAR OPPFORDRING: - Forskriftene må vi jo følge, men det er viktig at vi også følger anbefalingene. Jeg er veldig bekymret nå, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

KLAR OPPFORDRING: - Forskriftene må vi jo følge, men det er viktig at vi også følger anbefalingene. Jeg er veldig bekymret nå, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold. Foto:

Utviklingen i smittetallene i kommunen skaper stadig bekymring.

DEL

NORDRE FOLLO: Den første uken etter nyttår har man tydelig sett resultatene av en jul med mer sosialisering enn det som har vært normen i det siste. Bare lørdag var det 17 nye personer som fikk påvist smitte, og 13 dagen før. I mange tilfeller er det ukjent smittevei. Det er et stort utbrudd blant elever ved Roald Amundsen, og ved Langhus bo- og servicesenter, hvor henholdsvis 13 og 21 personer så langt er bekreftet smittet.

– Det er veldig bekymringsfullt. Hvis denne trenden fortsetter, går vi raskt over i risikokategori fire. Da blir det nye vurderinger når det gjelder å forskriftsfestede nedstengninger. Dette er absolutt ikke ønskelig. Så vi må bare følge disse anbefalingene nå. Forskriftene må vi jo følge, men det er viktig at vi også følger anbefalingene. Jeg er veldig bekymret nå, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold til ØB søndag ettermiddag.

Mye diskusjoner

Hvorvidt de nye innstrammingene til regjeringen fra forrige helg, med blant annet sterke anbefalinger om å unngå besøk hjemme, har noen effekt, er for tidlig å si noe om. Torsdag vedtok politikerne i Nordre Follo å videreføre den lokale forskriften fra 16. desember, med noen presiseringer. Det vil blant annet si at treningssentre, bingohaller og svømmehaller fortsatt får holde åpent, mens blant annet kinoen og andre sosiale kulturarenaer fortsatt er stengt.

- Det er veldig mye diskusjoner om vi har gode tiltak og følger rådene. Men faktum er at vi smittes der hvor mennesker møtes innendørs over tid. Vi blir nødt til å møtes mindre innendørs fremover. Smitten stiger selv om alle bedyrer at de følger tiltakene og en ting vet vi sikkert. Vi er for tett på hverandre inne, og vi må ha tiltak som reduserer det. Jeg skjønner at det er veldig kjipt, leit og kjedelig. Men dette er en ustabil og dermed alvorlig. Vi ser et håp i det fjerne i form av vaksinasjon, men det er mye usikkerhet ennå.

I en pressemelding fra kommunen understreker hun at dette ikke er tiden for å forsøke å finne smutthull i reglene.

- Vi er nå i gang med vaksinering av beboere på sykehjem og prioritert helsepersonell. Det er spesielt viktig at smitten ikke kommer inn på disse virksomhetene, da får vi ikke satt dose nummer to til korrekt tid og det vil være meget uheldig for vaksineringen, sier hun.

Markant økning

Tallene viser at det var en markant økning i antall positive prøvesvar i uke 53 sammenliknet med de foregående ukene.

- Vi ser at antallet som tester seg holder seg relativt stabilt. At det var en nedgang i uke 52 og 53 samsvarer med hva vi har sett tidligere når det har vært fri og ferieavvikling i befolkningen, blant annet var det en nedgang i antall som testet seg i høstferien før det var en økning igjen i uke 41. Av denne ukens tall ser det ut til at det samme er gjeldende nå, med en økning i antall tester som tilsvarer tallene fra uke 47-51. Som tallene viser var det en markant økning i antallet positive tester hos de som testet seg i uke 53, kommenterer områdeleder Helse og Mestring, Rannveig Renolen i Nordre Follo kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 29420258


Varnish cache server