OSLO/FOLLO: – Det går. Jeg skjemmes. Jeg går med nissekostyme på butikken, sier Thomas Holstad i livesendingen.

Det var torsdag 19. januar at Holstad startet en spleis til inntekt for seg selv.

Målet var å samle inn 500.000 kroner. Innsamlingen endte med å motta i underkant av 9.000 kroner.

Fredag formiddag meldte E24 at spleisen er stanset.

– Vi har gått gjennom spleisen nå, og etter en totalvurdering har vi landet på at dette ikke er en type innsamling vi ønsker å ha på Spleis. Vi har derfor valgt å stoppe denne spleisen, og innsamler har fått beskjed om dette, skriver kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis til avisa.

Fikk varsel om millionbot

Holstad har ikke vært ukontroversiell. Selskapet har tidligere fått varsel om en millionbot fra Forbrukertilsynet. I tillegg har Mads Hansen beskyldt han for å jukse i en konkurranse.

AO har tidligere skrevet at butikkene til selskapet, som blant annet selger elsparkesykler, ble stengt på dagen. På døra hang en lapp fra Namsfogden.

I et intervju med Avisa Oslo i 2021 sa Holstad at han hadde mål om å omsette for 500 millioner kroner innen 2026.

– Jævelen skal tas

På TikTok-sendingen fra egen profil svarer Holstad på spørsmål fra følgene sine.

Mens man kan høre en trist melodi i bakgrunnen, svarer Holstad på spørsmålet «kan du ikke bare gi opp?»

– Det er på en måte det jeg har gjort da. Så har jeg spurt om hjelp til å reise meg igjen. Jeg har kjempet lenge. Det er ... Hvis en avis hadde skrevet Holstad sto på TikTok 24 timer i strekk i en heroisk innsats for å rette opp alt som er gærent, for han ønsker kundene sine det beste, så hadde det vært en helt annen historie.

Holstad mener mediene har bestemt seg for at «jævelen skal tas».

– Da blir det sånn som det blir. Jeg er maktesløs. Jeg syns det er urettferdig og trist og sliter litt med hvordan jeg skal håndtere det. Kanskje dere har noen tips, sier han til følgene av sendingen.

Til Avisa Oslo utdyper Holstad at medietrykket opplevelse som svært overveldende.

– Det er greit at folk er uenige, men det er mye sjikanes og hets som jeg syns er trist å se.

Han viser til at 49 stykker hadde lagt igjen en donasjon på spleisen før den ble stoppet.

– Jeg tror den hadde gått veldig høyt. Det er et signal på at det er noe som skurrer i narrative her, sier Holstad, som stiller seg kritisk sil Spleis sin begrunnelse for stansen.

– Jeg har forståelse for at folk har et visst inntrykk av meg slik jeg fremsto i Oljebarna og Paradise Hotel, men det er utrolig mange år siden og det var kun et lite bilde av meg.

Han understreker at han i svært mange år har jobbet hardt med bedriftene sine.

– Jeg har lagt ned over 20.000 arbeidstimer de siste ni årene dette her. Jeg startet med ingenting. Det er snakk om livet mitt dette her, og det var bedriften jeg ville redde.

– Kanskje umusikalsk

Under liven på TikTok får Holstad mye negative kommentarer i kommentarfeltet. En i kommentarfeltet skriver at det å opprette spleisen var umusikalsk, men oppfordrer folk i kommentarfeltet til å være greie med hverandre.

– Kan forstå at enkelte føler og synes det var umusikalsk, men jeg tror ikke enkelte vet hva jeg står oppi, men det er ikke noe å gjøre med det. At vi skal være greie med hverandre synes jeg er en fin og konstruktiv måte å si det på, kommenterer Holstad.

Han understreker at det ikke var ulovlig å opprette spleisen.

– Det var kanskje umusikalsk, men fra mitt ståsted og her jeg er nå var det en måte å gjøre det på.

På spørsmål om spleisen ble opprettet for selskapet eller han som privatperson sier Holstad at det var for å redde selskapet.

Pengene blir ikke utbetalt

«Thomas legger bak seg et svært vanskelig år i 2022, og starten på 2023 ser mørk ut.», skrev Holstad i innsamlingen på Spleis.no som er eid av Sparebank1.

Holstad får ikke utbetalt donasjonene.

– De blir tilbakebetalt giverne, sier Mesna.

Holstad selv reagerer på at innsamlingen har blitt tatt ned.

– At spleis fjerner spleisen og i tillegg tilbakefører alt som er gitt i støtte frivillig, oppleves som å sparke ned en mann som allerede ligger nede, sier han.

Flyttet til Vestby

Holstad startet opp selskapet i Hølen for noen år siden.

Eier og daglig leder Thomas Holstad (30) etablerte nettbutikken i et lite kontor i Bærum for åtte år siden. Etter kort tid fikk han med flere. De begynte å designe og selge elsparkesykler og hoverboards på nettet, og forsto fort at nettbutikker var den nye industrien.

De åpnet en butikk i Sandvika og produktene ble godt mottatt i markedet etter omfattende markedsføring på sosiale medier. De mente da selv de har satt i gang trenden og måten bedrifter bruker sosiale medier på.

Med en enorm vekst på mellom 1000 og 2000 prosent ble lokalene fort for små og de kikket til Vestby kommune i 2017.