FOLLO: Det hersker ingen tvil om at vinterværet kan by på vanskelige situasjoner for trafikanter på Østlandet. Det glatte vinterføret setter enhver bilfører på prøve, og trafikkuhellene er nærmest uunngåelige.

Norges Automobil-Forbund delte i dag en pressemelding om hvordan bilførere skal navigere i de vanskelige veiforholdene. Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, gir følgende råd.

– Det viktigste du gjør er å tilpasse farten etter kjøreforholdene og holde begge hendene på rattet.

NAF-rådgiveren forklarer tre ulike tester bilistene kan gjennomføre for å sjekke veiforholdene.

  • Kjenn på motstand i rattet. Om bilen har elektronisk stabilitetsprogram, gjør en liten og litt brå rattbevegelse i svingen. Slipper hjulene er det ordentlig glatt. Følger bilen rattbevegelsen har du godt feste.
  • Kjenn på veigrepet når du gasser. Slipper hjulene lett, er det skikkelig glatt.
  • Korte prøvebremsinger. Sklir bilen langt før den stopper, gjelder det å være påpasselig.

– Disse tre øvelsene kan du gjerne gjøre flere ganger under kjøreturen. Føret på veiene varierer underveis og kan være helt annerledes enn der kjøreturen startet, sier NAF-rådgiveren til NTB.

Det er viktig å presisere at disse testene kan gjennomføres om du har god oversikt, og ingen biler bak deg.

Om du skulle havne i en situasjon hvor det er uunngåelig å kollidere eller kjøre ut, handler det om å senke farten så fort som mulig for å unngå mest mulig skade. I tillegg forteller Sødal at ABS-bremsene vil være til stor hjelp om hendelsen først inntreffer.

Unngå dette

I svinger er det svært viktig at sjåfør ikke har får brå bevegelse på rattet. Dette kan føre til at bilen vil spinne rundt og du vil miste kontrollen over kjøretøyet. Om bilen skulle begynne å skrense vil antiskrenssystemene slå inn. Da er det som nevnt tidligere, ingen god idé å vri hardt på rattet. Stol på elektronikken og sørg for at bilen får veigrep.

– Det er viktig å huske på at for å beholde kontrollen må ikke farten være for høy. Er farten for høy, kan ikke elektronikken redde deg. Da er det kun sikkerhetsbelte, airbag og bilens innebygde sikkerhet som kan hjelpe deg, sier Sødal.

Trafikkuhell det siste døgnet:

I det siste døgnet har det vært flere trafikkuhell i Nordre Follo knyttet til krevende føre, og dette er en oppsummering av døgnets siste hendelser.

Nødetatene rykket ut til en trafikkulykke på E6

VESTBY: Klokken 14.12 meldte Øst 110-sentral om trafikkulykken på E6.

– Det er en singelulykke. En personbil har kjørt i autovernet. Vi er på vei sammen med øvrige nødetater, fortalte vaktleder Frode Johannessen hos Øst 110-sentral til Vestby Avis.

Utforkjøring på Garderveien

Operasjonslederen forteller at de fikk melding om en trailer som har kjørt seg fast ved Garderveien. Dette skal ha skjedd klokken 12.31.

– Det var ikke personskade, materielle skader eller problemer med trafikken der. Vi kjørte videre, da det ikke var behov for oss der, forteller Loraas.

Trafikkulykke på Fagerstrand

Twitterprofilen til Øst 110-sentralen meldte følgende klokken 14:21 i dag:

#Fagerstrand Brannvesenet rykker ut på trafikkulykke. Myklerudveien.

Trailer sto fast i Ås sentrum: – Kaos

I 18-tiden sto en trailer fast i bakken fra Ås sentrum mot Sentralholtet.

En tipser meldte kaos på stedet og det var ingen til å dirigere trafikken.

Politiet eller Vegtrafikksentralen har ikke meldt om hendelsen.

Buss sperret veien på Langhus

I Gamle Vevelstadvei, ved rundkjøringen ved Langhuset skal en buss sperre veien litt før klokken halv ni onsdag morgen.