Gå til sidens hovedinnhold

Sløsing har blitt en paradegren

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det hadde du, og du valgte å bruke dem på billigere snus, brus og alkohol.

Hvordan kan en helseminister gjøre det?

Vi kunne jo ha brukt pengene på avgiftskutt på mat, slik SV har foreslått, så god sunn mat ble billigere, men du sa ja til godis og øl.

Vi kunne brukt pengene på flere helsearbeidere i sjukehus, kommunehelsetjeneste og rehabilitering med hele, faste stillinger. Helsearbeiderne er slitne nå, det er for få på jobb og mange som trenger pleie får ikke hjelpen de trenger. Dette vet du, allikevel godtok du at 7,4 milliarder ble brukt til billig sukker og snus.

Vi kunne brukt pengene på å løfte inntekten til noen av de som har minst. Du vet godt at dårlig råd og dårlig helse følger av hverandre. Du vet også at det ikke er billig brus og alkohol som gjør helsa bedre. Det som hjelper er å ha råd til sunn mat og trygghet for å kunne få endene til å møtes. Det hjelper å ha råd til å være litt sosial og la barna få være med der andre barn er, som gjør at en kan komme på beina. Også å få helsehjelp da, som du har ansvaret for. Men det ble det ikke penger til. De skal vel trøste seg med litt billigere godterier.

Sløsing har blitt en paradegren for Høyre.

I vår var Høyre pådriver for å kaste bort milliarder på oljeselskapene, mye mer enn de ba om. Penger som burde vært brukt på oppdrag og arbeidsplasser til verftindustrien og til å avlaste risiko for ny industri som ikke ødelegger klima.

Nå kaster en statsminister og en helseminister fra Høyre bort milliarder av fellesskapets oppsparte penger bort på å skade folkehelsa med billigere sukker og alkohol.

Å bruke mer penger nå i krisa er rett, men de må brukes klokt. SV har klart å få mer til sykehus og kommuner, mer til vanskeligstilte, kutt i matmoms og skatt for alle som tjener under 600 000 og stor satsing på nye arbeidsplasser.

SV bruker mindre oljepenger enn Høyre. Vi kan prioritere. Vi valgt mer hjelp til de som trenger det, ikke godis og øl.

Nicholas Wilkinson, Stortingsrepresentant, SV, Tårnåsen

Kommentarer til denne saken