ENEBAKK: Klokken 12:09 søndag meldte Øst 110-sentral at Follo brannvesen var ute på en mindre brann på Nosakollen i Enebakk. Der fikk de bistand av mannskaper fra Indre Østfold brann og redning.

Tidkrevende

Når ØB snakker med vaktleder Leif Høyland i Øst 110-sentral litt etter klokken fire søndag ettermiddag, forteller han at de snart er ferdig på stedet.

– Vi har full kontroll, og har slukket brannen, men blir litt til. Og så skal vi tilbake til en liten etterkontroll senere i kveld.

Ifølge Høyland er det tre-fire mål som har brent.

– Det virker som det er ganske lokalt på halvøya. Det brant ute på tuppen. Det var ikke så store greier, men det er tidkrevende når det brenner over tre-fire mål. Det er et møysommelig arbeid.

– Dropp ilden

Totalt var det seks biler og 10-15 mann som ble sendt ut til brannen på Nosakollen.

– Det går med mye ressurser, og det var mye utstyr som måtte fraktes over en hengebro. Det er noe herk med skogbrann. Det er tung bæring og mye jobb, understreker han.

Hva som forårsaket denne brannen, kan han ikke si noe om. Men generelt er det veldig ofte mennesker som står bak, enten det skyldes bruk av ild, eller for eksempel glass som ligger igjen i naturen.

– Det er viktig å ta med seg alt av rester. Og nå ønsker vi ikke at folk skal bruke åpne flammer i det hele tatt!, understreker han.

Flere branner

Dette er ikke første gang dette døgnet at Follo brannvesen er ute i et slikt ærend i Follo. Som ØB skrev tidligere søndag, rykket brannvesenet ut for å kontrollere en melding om brann i vegetasjon i området Kantarellen/Skoglia på Langhus sent lørdag kveld.

I fem-tiden søndag morgen var de på plass i skogen ved Vinterbro Terrasse for å slokke et tilløp til skogbrann.

– Det generelle bålforbudet gjelder. Det må folk respektere. Med den trekken som nå er i luften, skal det bare en gnist til før en brann kan oppstå, sier vaktleder Leif Høyland ved Øst 110-sentral til ØB søndag morgen.

Det har også vært en rekke andre branner i terrenget den siste tiden, og skogbrannfaren er på oransje nivå. Ifølge konstituert brannsjef i Follo, Geir Mjøsund,vil bli gjort en ny vurdering av totalforbud mot bruk av ild i løpet av neste uke.

Trekker tilbake tillatelser

Onsdag i forrige uke la Follo brannvesen IKS ut følgende melding på sin nettside:

– Skogbrannfareindeksen sier at det nå er stor fare for skog- gress- og lyngbrann, at vegetasjonen lett kan antennes og at store områder kan bli berørt. Vi har også hatt flere skog- og gressbranner i vårt distrikt den siste tiden. Av den grunn innvilges ingen søknader om bruk av åpen ild i våre kommuner før det kommer nedbør av betydelig mengde som fører til at farenivået synker i vårt område. Alle gitte tillatelser trekkes tilbake.

LES MER HER: