Gå til sidens hovedinnhold

Småbarnsforeldrene Minna (34) og Øyvind (34) har plass til en ekstra: – Ikke så skummelt som folk tror

På vei til intervjuavtalen, fikk Minna følgende sms: «Hils ØB og si at jeg er verdens heldigste fosterbarn som får bo hos dere». Avsenderen er tenåringsjenta som har blitt en del av familien i Nordre Follo. Nå er det behov for flere familiehjem i kommunen.

SKI: Minna Knuutila og Øyvind Pham er småbarnsforeldre til to, som nå er tre og fem år gamle. For halvannet år siden kom også ei jente på 17 inn i hjemmet deres. De er et statlig familiehjem. Avdelingsleder i Bufetat, Morten Jensen forklarer:

– Familiehjem tar imot barn og unge med varierte utfordringer og er ett alternativ til institusjonsplassering.

Det handler om barn og unge i 12-18-årsalderen med tung bagasje og mange brudd. Familiehjemskonsulent Turid Granamo skisserer:

– Brudd i form av akuttplassering i institusjon, fosterhjem, ny aktuttinnleggelse, beredskapshjem ... Det er barn og unge som har utfordringer med blant annet skole, grensetestende adferd, å beholde venner og har manglende tillit til voksne.


Tanken var sådd

Dette er det altså Minna og Øyvind gikk inn i, midt i en livsfase da mange mener de har mer enn nok med seg og sine.

– Hvorfor valgte dere å bli familiehjem?

De ser på hverandre, før Minna tar ordet først:

– For mange år siden var det en person i mitt nettverk som spurte om jeg kunne ta imot deres tenåring. Vedkommende hadde kommet i trøbbel og trengte miljøskifte. Min umiddelbare reaksjon var «ja visst, kan vi det».

Minna så at de kunne bidra til miljøskifte, både ved at tenåringen fikk være med henne på trening og følge Øyvind til restauranten han jobbet i. Nå ble det ikke noe av den gangen, ettersom det ordnet seg på annet vis.

– Tanken på at dette kanskje kunne være noe for oss, har vært der siden. Via en bekjent som har fosterbarn, kom jeg i kontakt med Morten i Bufetat, forklarer hun.

– Var du like klar for utfordringen, Øyvind?

– Kanskje ikke like klar da Minna først delte tanken, men etter hvert vokste den hos meg. Fra min egen ungdom visste jeg hva det betydde for en venn å få plassering, etter vanskeligheter hjemme. Jeg tenkte at vi også har kapasitet og mulighet til å gjøre en forskjell, svarer Øyvind.


Fellesprosjekt

Selv om det er Minna som er engasjert av Bufetat og har heltidsjobb i familiehjemmet, er dette i høyeste grad et fellesprosjekt. En lang prosess gikk forut for at 17-åringen kom til dem. Familiehjem må være godkjente som fosterhjem og gjennomføre PRIDE-opplæring.

– Pridekurset var superbra. Alle som er foreldre ville hatt utbytte av et slikt kurs, ivrer Minna.

Etter godkjenning ble det en ny ventetid. Bufetat legger mye i å matche rett familie og ungdom. Noen har veldig godt av å komme i hus med yngre barn, for andre er det motsatt. Minna og Øyvind husker første møte med 17-åringen som koselig og «riktig».

– Hun var nysgjerrig og opptatt av både oss, hunden vår og barna. Med små barn omkring, ble ikke all fokus på henne. Det tror jeg var bra. Nå ser vi hvor stor glede og mestringsfølelse hun har av å være med småbarn, sier Minna.

– Men hvordan klarer dere å håndtere både småbarn og tenåring?

– For oss har det vært bare positivt. Det er ikke så skummelt som folk tror. Vi har et stort nettverk av familie og venner. Ikke minst har vi et profesjonelt apparat rundt oss 24 timer i døgnet, understreker hun, henvist til familiehjemskonsulentene Turid og Åshild Bakkland.

Det er de, i samarbeid med barnevernstjenesten, som koordinerer samarbeidet mellom familiehjem, skole, BUP, PPT og biologisk familie. Minna poengterer at hun har heltidsjobb i familiehjemmet. Det gir henne en annen fleksibilitet og tilstedeværelse også overfor egne barn, enn om hun skulle arbeidet ute, for eksempel i sin tidligere jobb som hjelpepleier.

Tøffe tak

Avdelingsleder Morten Jensen understreker at familiehjemmet har avtalefestet avlastning og ferie. Bufetat er opptatt av at familiehjemmet også må ta vare på seg selv og parforholdet, samtidig som ungdommen trenger et avbrekk i sin hverdag. Morten fremstiller slett ikke tilværelsen i familiehjem som utelukkende idyllisk og rosenrød.

– Man må også være forberedt på tøffe tak. Tåle å bli avvist og at ungdommen vil teste grenser, understreker han.

For Minna har den største utfordringen vært nettopp å tåle avvisning, men hun har gjennom opplæringen og kontinuerlig faglig input fått verktøy til å håndtere det.

– Krevende er det også å være hundre prosent bevisst egen adferd og følelser hele tiden. Å takle triggere på en faglig måte, fremfor å la instinktene styre. Samtidig er det dette som gjør jobben så superinteressant, smiler hun.

Overfor fosterbarnet er det nemlig ubetinget kjærlighet som gjelder, ifølge Turid. Hun sier:

– Du skal gi og gi, i perioder uten å føle at du får så mye tilbake. Få år i et familiehjem kan være avgjørende for en ungdom i forhold til å skape livslange, trygge relasjoner.

Hjemme hos Minna og Øyvind har de fått signaler om nettopp dette, da «jenta deres» sa: «Det er så fint å se hvordan dere er med deres barn. Da vet jeg til jeg selv får barn. Kanskje jeg en gang i fremtiden kan ta med dem og komme på søndagsmiddag hos dere?»

De har ingen tanker om å «gi slipp» når jenta fyller 20 år som er den kontraktfestede aldersgrensen for plassering i familiehjem. På sikt er de også klare for å slippe en ny ungdom inn i livet sitt. De er samstemte om hva erfaringene som familiehjem gir dem:

– Vi vokser som mennesker og blir mye bedre i foreldrerollen, også overfor våre egne barn.


Trenger flere

Morten Jensen er avdelingsleder for Sarpsborg ungdoms- og familiesenter, avd. familiehjem. De har kontorer i Ski og Fredrikstad. Han opplyser at de nå har 29 operative statlige familiehjem for 25 ungdom i alderen 12–19 år.

– Behovet for nye familiehjem er stort nå, og spesielt i Nordre Follo. Derfor inviterer vi til et uforpliktende informasjonsmøte i Ski 10. november, forteller han.

Interesserte kan lese mer her: Informasjonsmøte om beredskapshjem og statlig familiehjem

Interesserte kan også ta direkte kontakt på telefon 46616400

Fakta

  • Familiehjem tar imot barn og unge med varierte utfordringer hvor det er behov for forsterkninger knyttet til oppdraget. I mange tilfeller vil plassering i et familiehjem erstatte et institusjonsopphold.
  • Familiehjemmet følges opp av egne konsulenter som instruerer og gir individuell veiledning i tillegg til at familiene får støtte til oppgavene gjennom gruppesamlinger med andre familiehjem.
  • En av de voksne er engasjert av Bufetat på heltid og inngår oppdragsavtale om lønns- og øvrige betingelser.
  • I utgangspunktet er det ønskelig at den voksen som er oppdragstager har relevant utdanning. Tidligere erfaring som fosterforeldre, annen utdanning eller relevant erfaring, samt personlig egnethet kan kompensere for dette kravet.
  • Familiehjem må være godkjente som fosterhjem og gjennomføre PRIDE-opplæring eller annen opplæring. I tillegg vil familiehjemmene motta opplæring særskilt knyttet til de ulike oppdragene og blir gitt generell kunnskap på fagfeltet.

Kommentarer til denne saken