Gå til sidens hovedinnhold

Smitteøkningen fortsetter i Ås - ny dag med mye smitte i Nordre Follo

Kommuneoverlegen orienterer om situasjonen. I Nordre Follo var det en dyster smittedag den 22. november.

ÅS/NORDRE FOLLO: Kommuneoverlegen i Ås har jevnlige oppdateringer på Ås kommunes nettsider, og kan fortelle at oer tirsdag 23. november ligger kommunen på 570 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Det vil si at økningen man har sett de siste ukene fortsetter, og det er mye smitte blant befolkninge i Ås nå, spesielt blant barn, unge og deres familier.

– Siden mange er fullvaksinert, er sykdomsforløpene stort sett milde. Vi har derfor ikke mange som blir alvorlig syke. Vi har én person som er innlagt på sykehus på grunn av korona nå, forteller kommuneoverlegen på Ås kommunes nettsider.

Kommuneoverlegen tror likevel ikke på lokale tiltak med det første.

– Nei, mye smitte i seg selv er ikke utfordrende, så lenge det ikke er snakk om alvorlig sykdom og død. Vi er vant til å ha mye luftveisinfeksjoner om vinteren. Vi setter inn målrettede tiltak der behovet oppstår, heller enn å innføre restriksjoner for alle. Vårt mål er at flest mulig skal kunne leve livene sine som normalt.

– Vi må også vurdere dette utfra det samlede trykket fra alle Ahus-kommunene. Dersom sykehuskapasiteten der blir sprengt, kan det bli satt inn regionale tiltak for alle disse kommunene, selv om behovet ikke er der lokalt. Foreløpig er trykket på Ahus akseptabelt, men her er jevn dialog med Statsforvalteren i Oslo og Viken og de andre kommunene for å følge med på situasjonen, forteller han.

Du kan lese mer om hva kommuneoverlegen mener på Ås kommunes nettsider. Han oppfordrer ellers folk til å teste seg når det er behov for det.

Testråd

På kommunens nettsider, har også kommuneoverlegen et klart test-råd til folk. Hurtigtester er både raske og praktiske, men når du får nye symptomer vil kommunen at du tester deg på kommunens testsenter. Hvorfor?

Når du får nye symptomer på luftveisinfeksjoner, som for eksempel feber, hoste, kortpustethet, tungpustethet, sår hals og tap av lukt- og/eller smakssans er oppfordrdringen fra kommunen klar:

– Test deg med PCR-test ved kommunens testsenter, forteller Ådne Dæhlin til kommunens nettsider.

En annen fordel med å teste seg på kommunens testsenter er at kommunen får bedre oversikt over smittebildet i kommunen. God oversikt bidrar til vi på en trygg måte kan fortsette livene våre som normalt, uten nye tiltak.

– Når vi har god oversikt over hvor det er smitte, er det lettere å sette inn målrettede tiltak der de trengs mest. Hvis vi mister oversikten, kan det lettere bli behov for tiltak for hele befolkningen, sier Dæhlin.

Det gjør også at kommunens smittesporere kan jobbe raskere, og dermed begrense smitten bedre. Bestill test her: https://www.as.kommune.no/bestill-koronatest.560505.no.html

Over 300 smittet i Nordre Follo på to uker

De to siste ukene har 364 personer blitt smittet i Nordre Follo kommune, ifølge kommunens egne tall. Den 23. november var det 34, og den 22. november var det hele 41.

Vær oppmerksom på at ikke alle smittede tester seg, så kommunen antar at antall smittede er høyere.

Det er kanskje greit i denne sak å invofmere litt om rådene fra kommunens til innbyggerne. Kommunen innførte i uke 43 tiltak i henhold til «Håndbok for oppdaging, vurdering og håndtering av Covid-19-utbrudd i kommunen». Disse tiltakene er videreført. Dette gjelder:

 • Forsterke kommunikasjon om grunnleggende smitteverntiltak til innbyggere og kommunens ansatte.
 • Kommunisere viktighet av vaksinasjon og at risiko for uvaksinerte voksne og eldre er økende.
 • Det innføres bruk av munnbind for alle ansatte i pleie og omsorgstjenestene når ansatte er i nærkontakt med pasienter og brukere.
 • Skoler med større utbrudd gjennomfører jevnlig testing på aktuelle trinn.

Fredag 5. november ble det etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet gitt ytterligere råd til innbyggere i Nordre Follo, som fortsatt gjelder.

 • Hold deg hjemme hvis du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og ta koronatest.
 • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.
 • Vurder bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom.
 • Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig.
 • Reduser antallet nærkontakter.

Tilbyr hurtigtester

Nordre Follo kommune deler forøvrig ut en del hurtigtester, vel å merke under visse kriterier. Dette gjelder:

 • Personer med luftveissymptomer, også vaksinerte.
 • Husstandsmedlemmer og nærkontakter til en som er smittet.

Det er viktig at du ikke ber om flere tester enn du trenger, så vi har nok til alle som har behov for å teste seg.

Er du syk eller har symptomer på Covid-19, må du få noen andre til å hente testen for deg. Har du ingen til å hente, kan du hente test på teststasjonen på Langhuset.

Ikke møt opp på de to andre hentestedene! tigtestene kan hentes på følgende steder:

Teststasjonen på Langhuset

 • Mandag til lørdag, kl. 08.00-14.45, søndag, kl. 09.00-15.45. Adresse: Gamle vevelstadvei 34, Langhus.
 • Innbyggertorget i Nordre Follo rådhus - Mandag til fredag, kl. 08.30-15.15. Adresse: Idrettsveien 8, Ski.
 • OMA Gjenbruksbutikk på Kolbotn Torg - Mandag til lørdag, kl.10.00- 19.00. Adresse: Strandliveien 4, Kolbotn.
 • Personer som ikke er i en prioritert gruppe, men likevel ønsker å teste seg, kan kjøpe hurtigtester på apotek og i enkelte butikker. Du må selv betale for testene.

Fra og med onsdag 17. november har alle uvaksinerte nærkontakter som bor sammen med smittede personer og tilsvarende nære, plikt til å teste seg. Dette gjelder selv om de er symptomfrie.

Plikten gjelder alle uvaksinerte nærkontakter over 18 år. De må teste seg hver dag i en uke med selvtest, eller annenhver dag med PCR-test. Vaksinerte nærkontakter i samme husstand og tilsvarende nære anbefales to tester i samme periode.

Alle nærkontakter anbefales å holde seg hjemme til det foreligger negativt svar på den første testen. Personer under 18 år anbefales å teste seg hvis de er nærkontakter til en smittet i samme husstand, men de har ikke plikt til å gjøre det.

Kommentarer til denne saken