FOLLO: Før helgen ble det sendt ut farevarsel for snø blant annet i Follo. Mandag morgen er det hvitt på bakken, og rundt forbi i distriktet er brøytemannskaper i full aktivitet. Og siden har det fortsatt å snø.

LES OGSÅ: Trailer krasjet med bil

– Mandag er det ventet 10-20 cm snø i deler av Agder og Østlandet sør for Mjøsa. På kysten og i ytre strøk vil nedbøren etter hvert gå over til regn, så her blir mengdene mindre. Lokalt kan det falle regn som fryser på bakken, står det i varselet som altså gjelder for Agder og sørlig del av Østlandet.

Dette medfører utfordringer i trafikken mandag. Når ØB snakker med trafikkoperatør Ole Fredrik Haugen ved Vegtrafikksentralen øst klokken halv fire, legger han ikke skjul på at det er lurvete forhold ute på veiene. Alt av mannskaper er ute, men de skal også fram i trafikken.

Gjennom dagen har trafikken stort sett gått fint, men sakte, men nå som rushet er igang, er det mye stans på veiene. Blant annet på E6 i Skulleruddumpa, hvor flere vogntog sliter med å komme seg opp.

– Kjør etter forholdene, hold avstand og vurder om du må ut og kjøre, oppfordrer han.

Flere steder meldes det om trafikkuhell. Rett før klokken fire får ØB tips om en buss som står på tvers i Holstadveien på vei ned fra Ås mot Holstad.

Onsdag formiddag var en personbil og et vogntog involvert i et trafikkuhell på Fv 1357 Brandstad ved Hølen i Vestby.

Kjedekollisjon

Klokken tre er fire biler involvert i et trafikkuhell på Rv152 Holstadveien ved Holstad skole.

– Ikke meldt om personskade. Nødetatene på vei mot stedet, et kjørefelt skal være sperret - forventes trafikale problemer, opplyser Politiet i Øst.

Rett før klokken fire kommer følgende oppdatering:

– En bil har skrenset over i motsatt. Snakk om lav hastighet. Ingen personskade. Partene skriver skademeldinger.

I Hvitstenveien i Vestby har en bil havnet på taket. Personen er ute av bilen, og sier seg uskadet. Også der er nødetatene på vei.

– Skal være svært glatt, opplyser politiet.

Siden har det gått slag-i-slag med trafikkulykker og trafikkuhell over hele distriktet. Klokken 16:22 meldte Politiet i Øst om et trafikkuhell mellom buss og personbil på Vevelstadveien. Alle passasjerene kom seg ut av bussen, og det skal formentlig ikke være snakk om personskade. Bussen kan kjøre videre.

Klokken fem på halv fem kommer meldingen om en trafikkulykke i Kråkstadveien hvor to biler er involvert, og nødetatene er på vei.

Vogntog i Skulleruddumpa

Samtidig meldes det flere steder om busser som sliter på snøføret. På E6 på Skullerud er det tre vogntog som sliter med å komme seg opp Skulleruddumpa mot Ski, på grunn av glatt veibane. Dette gir full stans i trafikken.

– Entreprenør med salt er på vei sammen med politi og bergingsbil, melder Oslo-politiet.

Klokken 15:35 melder Vegtrafikksentralen øst at trafikken blir holdt igjen inntil veien er brøytet, og at dette er avtalt med politiet. Ti minutter seinere er mannskaper igang med å brøyte, og trafikken har begynt å bevege på seg.

LES OGSÅ: Gikk på en «smell» i tunnelen – åpner ikke som planlagt: – Forvent kø hele uka


Ekstra tid

Da ØB snakket med vakthavende meteorolog Ingri Halland Soldal ved Meteorologisk institutt fredag, påpekte hun at det ser ut til at temperaturene vil holde seg på minussiden her, og at hun regnet med at nedbøren i vårt distrikt ville komme som snø. Ifølge Yr.no er det ventet temperaturer oppe i null grader på det meste mandag ettermiddag, og minus fire på det laveste, klokken 23 mandag kveld.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, står det i varselet, hvor det påpekes at noen reiser vil kunne få lengre reisetid, og at det kan være vanskelige kjøreforhold.

Farevarselet gjelder fram til klokken fire tirsdag morgen, men også videre utover morgenen og formiddagen er det meldt snø i vårt område.

LES OGSÅ: Farevarsel: – Tror alt blir snø

Stengt løp

Samtidig må folk som er ute og kjører på E6 gjennom Nordbytunnelen denne uken, være forberedt på at det tar litt ekstra tid. Der er man igang med utbedringsarbeider i sørgående løp denne helgen, mens trafikken går i begge retninger i nordgående løp. Planen var at arbeidene skulle være klare og sørgående løp gjenåpnes til morgenrushet, men søndag meldte Statens vegvesen at arbeidene vil ta lenger tid. Nå ser det ut til at sørgående løp blir stengt frem til neste helg, og det blir dermed fortsatt to veis trafikk i nordgående løp gjennom uka. Statens vegvesen oppfordrer de som kan til å unngå å kjøre E6 gjennom Follo denne uken.

LES MER HER: