Martin (47) ble sjokkert da han fikk se bilde av sin egen munn

SKADER: Her har tannkjøttet trukket seg tilbake, beinet er blitt borte og store deler av tannroten er synlig. Foto: Privat

SKADER: Her har tannkjøttet trukket seg tilbake, beinet er blitt borte og store deler av tannroten er synlig. Foto: Privat

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

NITTEDAL (Romerikes Blad): – Jeg ble sjokkert selv da jeg så disse bildene som tannlegen min tok. Det var skremmende, sier Martin Sandqvist fra Nittedal til Romerikes Blad.Han har brukt snus daglig i 30 år. De siste årene gikk det med halvannen boks i døgnet.

– Avhengigheten var så sterk at jeg la inn snus automatisk i søvne, forteller han.

Men i fjor sommer fikk 47-åringen seg en alvorlig vekker da Nittedal tannklinikk oppdaget omfattende skader i munnen hans.

Seks åpne sår

Ved en hjørnetann hadde tannkjøttet trukket seg helt tilbake, beinet var blitt borte og store deler av roten var synlig. I tillegg ble det påvist seks åpne sår. Skadene hadde oppstått som følge av snusbruk, ifølge tannlegen.

– Det var en sviende smerte hver gang jeg la inn en ny snus, men det pleier jo å svi litt så jeg tenkte ikke over det. Jeg pleier heller ikke å brette opp leppa foran speilet, så jeg hadde ikke selv sett hvor ille det var før tannlegen gjorde det, sier Sandqvist til Romerikes Blad.

Da tannlegen oppdaget skadene i 47-åringens munn ble han umiddelbart henvist til tannlegehøyskolen.

– Der ble det tatt celleprøver av meg, for å undersøke om det var kreft i munnen min. Heldigvis var det ikke det, sier Sandqvist.

47-åringen har likevel ikke satt på lokket på snusdåsen for godt, riktig ennå.

– Jeg snuser fortsatt i dag, men nøyer meg med en boks posesnus hver fjortende dag. Denne legges på den andre siden av munnen enn der såret er. Men mitt helt klare mål er å bli helt snusfri, sier Sandqvist.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken