Gå til sidens hovedinnhold

Seks betalende tilskuere på Toralv Maurstads juleforestilling

Artikkelen er over 7 år gammel

SOFIEMYR: Skuespilleren selv tok det labre oppmøtet med stoisk ro.

- Det må jeg si; dette blir en intimkonsert. Det er i alle fall flere blant publikum enn oss to som opptrer, erklærte Maurstad idet han entret kirkerommet på Sofiemyr kirke.

88-åringen kunne fortelle at det ikke er første gang han har opplevd noe lignende gjennom sin lange karriere. Han har til og med opplevd å gå ut på gata og hente inn folk.

"Julesong" er en forestilling der Toralv Maurstad leser juleevangeliet, kjente og kjære julefortellinger og også en liten, selvopplevd situasjonen hentet fra sin egen bok "For et liv - historier jeg bare har fortalt til mine venner". Det var den gang sønnen Peder for første - og siste - gang ba Maurstad om å stille opp som julenisse for barnebarna. Beestefaren nektet, til ingen nytte.

- Selv om jeg har gått på teaterskole i London - nei, det gikk ikke.

På julaften var han kledd for rollen, godt hjulpet av kostyme- og sminkeavdelingen på Nationaltheatret. Han, som en merittert skuespliller, måtte da klare å være julenissen på en slik måte at barnebarna ikke skjønte hvem det var.

Slepende på en tung sekk stappfull av gaver stolpret han seg på glatt underlag opp til huset. Der sto det en liten gutt i vinduet og vinket. - Nissen!

Maurstad gikk forbi, og hørte barnerop bak seg: - Nissen, nissen, det er her!

Bestefaren tok noen skritt til - og hørte fortvilt barnegråt bak seg. Han hadde strukket det litt for lagt i forsøket på å piske opp forventingen hos den minste. Toralv Maurstad gikk inn, og et lass med leker og andre julegaver ble delt ut med en stemme ingen skulle kjenne igjen. Han svettet, stamemt og mumlet, i et rom der 50 stearinslys sto tent og det var 32 grader varmt.

Da han forlot huset, hørte han nok en gang barnebarnet rope ut gjennom vinduet: - Ha det da, bestefar!

Med på Julesong opptrer også pianisten Rune Alver, som spilte alt fra den nokså ukjente Julevise av Edvard Grieg til mer kjente juletoner.

Skuffet arrangør

At så få fant veien til arrangementet i Sofiemyr kirke, skuffer arrangørene.

- Synd at folk ikke benyttet sjansen tiil å møte norsk teaters nestor. Det er vel julerushet som gjør at ikke flere har satt av kvelden til dette. Vi har et nokså lavt pr-budsjett, og vi har nok håpet at vi kunne nå folk med personlig omtale og plakater, forteller kantor Bernt Nordset.

De seks som kom for å høre Toralv Maurstad og Rune Alver, fikk i alle fall valuta for pengene.

Kommentarer til denne saken