Solberg takket den avtroppende arbeidsministeren

Oslo 20200110. 
Anniken Hauglie er ferdig som arbeidsminister. Her er hun i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for et par uker siden. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Oslo 20200110. Anniken Hauglie er ferdig som arbeidsminister. Her er hun i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for et par uker siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto:

Av

Statsminister Erna Solberg (H) hyller avtroppende arbeidsminister Anniken Hauglie (H). – Hun har stått stødig gjennom Nav-saken, sa Solberg.

DEL

– Nav-saken er en sak hvor det har sviktet i mange ledd i det offentlige Norge. Vi skal fortsette med dette viktige arbeidet med å finne ut hvorfor og hva som har skjedd og hvordan det kunne skje, sa Solberg på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi skal rette opp overfor dem som er rammet, sa hun.

Torbjørn Røe Isaksen (H) overtar Hauglies post som arbeids- og sosialminister.

Arbeiderpartiet mener at Hauglies avgang er en innrømmelse fra Solberg om Hauglis ansvar for Nav-skandalen.

– Dette er en innrømmelse fra Erna Solberg om at Anniken Hauglie har et stort ansvar for Nav-skandalen. Det er det første jeg tenker, sier Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører for Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen.

Hun reagerer kraftig på nyheten om at Hauglie er ferdig som arbeids- og sosialminister før kontrollsaken er avsluttet. Konsekvensen blir at ansvaret løftes opp til statsministeren, advarer Hansen.

– Det er ikke slik at denne skandalen forsvinner fordi om de bytter ut Anniken Hauglie som statsråd. Denne skandalen er fortsatt like alvorlig. Hvis regjeringen prøver å rømme fra sitt ansvar nå, så gjør den en alvorlig feil, sier Hansen til NTB.

– De kan ikke rømme fra dette ved å bytte ut Anniken Hauglie. Erna Solberg og regjeringen er fortsatt ansvarlig, sier hun.

Vurderer daddel

SVs Freddy André Øvstegård varslet torsdag at SV vil vurdere et såkalt daddelvedtak mot statsministeren. Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan avsi overfor en statsråd uten å fremme mistillit.

Hansen utelukker ikke at dette kan få Arbeiderpartiets støtte. Men det er for tidlig å konkludere nå, tilføyer hun og viser til at behandlingen i kontroll- og konstitusjonskomiteen ikke er ferdig før 11. februar.

– Vi vil vurdere alle forslag som kommer i denne saken, sier Hansen.

– Men vi skal la prosessen i kontroll- og konstitusjonskomiteen gå sin gang.

«Det eneste rette»

Rødt, SV og MDG har tidligere varslet mistillit mot arbeids- og sosialministeren, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært i tenkeboksen. Men dette sporet vil trolig bli lagt dødt nå som Hauglie er ute av regjeringskontorene.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes mener Hauglies avgang er «det eneste rette».

– Men jeg skulle helst sett at det ikke skjedde gjennom at Erna Solberg sniker ministeren ut bakveien. Det var også derfor Rødt stilte mistillitsforslag, sier Moxnes i en skriftlig uttalelse om saken.

Regjeringspartiene slipper ikke unna stortingsbehandlingen som gjenstår, advarer han.


Artikkeltags