Rikholdig bærsommer i vente

Modne bringebær, klare til å plukkes.

Modne bringebær, klare til å plukkes. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De fleste av oss fråtser allerede i søte jordbær, men når kan vi vente bringebær og moreller?

DEL

– Bærsesongen ser så langt veldig lovende ut. Selv om kjølige netter har bremset farten en del, forventer vi super kvalitet når bærene modnes, sier Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i opplysningsrådet for frukt og grønt.

Bringebærene er ikke langt unna, lover Byermoen, som forteller at det største volumet av bringebær dyrkes på Vestlandet.

– Man kan jo aldri forutsi nøyaktig når disse levende varene er klare, men det er allerede ute noe norske bringebær fra Sørlandet på markedet, og større volum ventes i neste uke. Mot midten av juli skal det være norske bringebær å få over hele landet, mener Byermoen.

Litt mindre moreller

Det ventes også gode volum på norske moreller, selv om det trolig blir noe mindre enn i fjor. Morellene blir å finne fra uke 30, altså siste hele uke i juli.

– Morellprognosen fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd viser at avlingen kan bli 460 tonn i 2017-sesongen. Det er litt mindre enn i fjor som ga 490 tonn.

Rips og stikkelsbær, som kanskje mest blir brukt til syltetøy, vil komme fra uke 29, mens solbær ventes først i månedsskiftet juli / august.

-Det har så langt vært ganske gode forhold for bæravlingene: passe varmt, men ikke for varmt, og ikke veldig vått.

– Det gir bærene tid til å modnes.

– Det er gode prognoser for bæravlingene, men dette er jo levende varer, og det er noen uker igjen, så det er aldri godt å si hva sluttresultatet blir, legger Byermoen til.

Lang jordbærsesong

Jordbærsesongen, som altså er godt i gang, kommer til å bli strukket til langt ut mot september.

Sesongen blir lang fordi nesten ingen områder har modne bær samtidig, forklarer Byermoen.

Artikkeltags