De ser mot Paris, Grimstad og Nord-Norge

Tuva Moflag har Helgelandskysten som sin ferieperle, mens Thomas Sjøvold har de beste minnene fra Danmark.
Publisert

Vi har tatt en prat med ordførerne i Ski, Ås og Oppegård. Hvor reiser de om sommeren? Hva er de beste ferieminnene deres? Litt av hvert, skal det vise seg.

– I år blir det Frankrike. Men mine beste sommerminner fra barndommen er fra Danmark, da var vi mye der – og det var alltid fint vær, sier ordfører Thomas Sjøvold i Oppegård.

– Jeg gleder meg veldig til sommerferien nå, innrømmer ordføreren.

Men denne sommeren blir det altså ikke Danmark for familien Sjøvold. Men det kan bli bra likevel:

– I år vil vi prøve noe nytt og drar til Frankrike. Først blir det Paris med Disneyland, som vi tror blir stas først og fremst for barna på 7 og 11. Deretter blir det en uke nede på rivieraen, i nærheten av Nice. Da blir det en typisk badeferie.

Hyttekos på Trysil sommer som vinter

Sjøvold forteller ellers at familien de senere årene har feriert mye på Algarvekysten i Portugal.

– Der har vi vært mange ganger og jeg liker meg veldig godt der. Men vi forsøker å gjøre litt forskjellig fra år til år. Blant annet har vi vært en del i Vilnius i Litauen, der jeg fortsatt har en leilighet etter min forrige jobb.

Men ordføreren i Oppegård skal ikke bare tilbringe ferien utenlands. Familien har hytte i Trysil, og det blir nok en uke der også.

– Vi er jo der mye om vinteren, men det er fint der også om sommeren, blant annet er det etter hvert opparbeidet mange fine sykkelstier som vi benytter oss av.

– Men det viktigste med ferien er jo at man får tid sammen med familien. Det kommer godt med etter mange lange dager på kontoret, sier Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold.

Fra New York til Helgelandskysten

– Ferieturen går til Nord-Norge og Helgelandskysten i år også, forteller ordfører Tuva Moflag i Ski.

Det er der hun og familien trives best. Alternativet er New York.

– Ja, jeg har to store feriefavoritter, Nord-Norge og New York. Vi var i New York i vinterferien i år, så nå blir det Helgelandskysten.

– Men hvor lenge vi blir i nord, er litt væravhengig. Blir det for dårlig, drar vi nok hjem igjen, innrømmer hun.

Men legger til at det går an å feriere også om været ikke er det beste.

– Det er mye man kan gjøre på ute i fjæra sammen med barna. Så går vi turer, tar en tur ut i båt, kanskje fisker vi litt – eller maler og pusser opp. Med gamle bygninger er det alltids noe å gjøre, beskriver hun.

Er nesten alltid i nord om sommeren

Begge Tuva Moflags foreldre er fra Nord-Norge, derfor er det blitt familiens «faste» feriested.

– En sommer vi var det regnet det absolutt hele tiden. Da benyttet vi anledningen til å reparere og male låven innvendig. Så får vi heller ta det utvendige når været er bedre.

– Med fire barn blir det nok å henge fingrene i. Det blir nærmest som en arbeidsleir, smiler ordføreren, som ikke helt er i feriemodus ennå.

Liker storbylivet

– Vi har så mange gode sommerminner fra Helgelandskysten at det er nesten en selvfølge for oss at vi må en tur dit. Kun to somre har familien ikke feriert i nord, forteller hun.

Da var de i New York.

– Det ene året var forresten da jeg jobbet der, på hovedkontoret til American Express på Manhattan, forteller hun.

Senere har hun vært tilbake mange ganger.

– Jeg liker storbylivet – jeg trives når det er litt action. New York er jo den ultimate byen – det er mye å se der, mye god mat, for eksempel. Og så tar vi gjerne en tur til Madison Square Garden eller rusler rundt i Central Park. New York er aldri kjedelig.

– Andre gode sommerminner du har lyst til å trekke frem?

– Ja, jeg må jo nesten ta med Italia. På St. Hansaften for seks år siden giftet vi oss der nede, det er selvfølgelig et fint sommerminne, sier Tuva Moflag.

– Men når så mye er sagt, må det også legges til at vi også liker å være hjemme, og det er mye å ta seg til om sommeren her i Follo. Da tar vi gjerne en sykkeltur eller rusler litt rundt i Drøbak.

– Sommeren er fin også i Follo, avslutter Ski-ordføreren.

56 år i Grimstad

Ås-ordfører Ola Nordal blir i gamlelandet denne sommeren også.

– Sommerferien kommer jeg til å tilbringe på hytta i Grimstad. Det har jeg gjort hver sommer i 56 år, forteller Nordal.

– Grimstad er et utrolig fint sted å feriere, og jeg blir nok værende der i flere uker, sier Nordahl.

En hytte beliggende innerst i en fjordarm er arvegods fra mange år tilbake, og er blitt flittig besøkt og benyttet. Litt til og fra kommer resten av familien også til å være der.

– Og da blir du stort sett liggende på solsengen…?

– Nei da, det er alltids mange ting å gjøre. Det blir gjerne en del båtliv, og de senere årene har jeg også begynte å padle en del. Det synes jeg er en fin aktivitet.

Biltur til Italia og oppdagelser i Marka

Selv om han har tilbragt store deler av sommeren på Sørlandet, har Nordal også fått oppleve mange andre fine feriesteder.

– Vi har hatt flere turer til Italia. Først og fremst Toscana, men i fjor kjørte vi bil ned til Napoli, forteller han. Og legger til at byen slett ikke var så ille og full av søppel som man av og til kan få inntrykk av.

På denne turen fikk de også sett Pompeii – den romerske byen som ble begravet av aske fra et vulkanutbrudd, men senere gjenoppdaget og gravd frem.

Men ordfører Ola Nordahl setter også stor pris på fotturer i Follo. Tidligere har disse for de meste vært lagt til Sørmarka og Østmarka, men nå i sommer har han også oppdaget nye muligheter i Fålemarka.

– Dette er også fine turer, slår han fast.

Artikkeltags