Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten så mange sommerjobber i forhold til i fjor

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange unge har sitt første møte med arbeidslivet gjennom en sommerjobb. Men det blir stadig tøffere å få en.

FOLLO: Sandra Lemos (18) fra Siggerud har lenge forsøkt å skaffe seg en sommerjobb

– Jeg har prøvd hardt å få sommerjobb uten å lykkes. Jeg har søkt på et titalls. Det er utrolig vanskelig å få seg jobb når man er ung og uerfaren. Jeg skulle veldig gjerne hatt en jobb, slik at jeg konstant slipper å spørre mamma og pappa om penger.

Lemos sier de fleste av vennene som har deltidsjobb ved siden av skolen til vanlig, skal jobbe der i sommer. Men for dem som jakter en inngang til jobbmarkedet gjennom en sommerjobb, er det beinhardt.

Ikke late ungdommer

17-åringen Isabelle Edvardsen fra Vestby har skaffet seg to jobber i sommer.

– Jeg har flere venner som er på jakt etter sommerjobb, og de jeg vet om som er på jakt etter en har ikke fått en enda. Det er ikke fordi de er late, men det er rett og slett vanskelig å få seg sommerjobb.

Chartertur eller inntekt

Edvardsen jobber på sin faste jobb på Cubus i sommer, og har også klart å skaffe seg en ekstra sommerjobb på ASKO i Vestby.

– Jeg skal for det meste jobbe i ferien. Det som er dumt med å ha sommerjobb er at man ikke får like mye tid til å slappe av i ferien. Til tross for det, er jeg glad for at jeg har jobb. Da kan jeg nyte det lille jeg har av ferie med god samvittighet, i tillegg til at jeg tjener penger.

Lemos har derimot ikke jobb, og har derfor nok av tid til å gjøre andre ting i sommer.

– Denne sommeren skal jeg reise en del. Jeg skal på to sydenturer og det er selvfølgelig vanskelig å ha råd til det uten jobb. Heldigvis har mamma og pappa vært snille og gitt meg den ene turen i bursdag- og julegave.

Færre sommerjobber

Kommunikasjonssjef i NAV Akershus, Roger S. Hansen, forteller at det er færre sommerjobber tilgjengelig i år enn det var i fjor.

– I slutten av mai var det utlyst 80 sommerjobber i Follo. I fjor på samme tidspunkt var det utlyst hele 171.

Hansen mener det finnes to ulike forklaringer på nedgangen i antall sommerjobber.

– Dette kan bety to ting: Enten er det færre sommerjobber generelt på markedet, eller så har ungdommen posisjonert seg i jobb tidligere i år slik at de samtidig har skaffet seg en sommerjobb. På grunnlag av dette trenger ikke arbeidsgiver å utlyse sommerjobber fordi de allerede har den arbeidskraften de trenger, sier han.

Markant økning i søkere

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 190 000 15-19-åringer var under utdanning i 2004. Av disse hadde 62 000 jobb ved siden av skolegangen.

I fjor var det 267 000 15-19-åringer under utdanning i Norge. Av dem hadde 67 000 en jobb ved siden av studiene. Det er en nedgang på cirka fire prosent.

– Det er generelt færre sommerjobber og flere som søker. Nåløyet er mindre, sier kommunikasjonssjef i bemanningsbyrået Adecco Norge, Silje Valseth.

Hun har ikke inntrykk av at ungdommen er på latsiden for å få seg en jobb i sommer.

– Ungdommen er veldig «på». Vi har stor pågang fra de første sommerjobbene legges ut i starten av året og til de siste som legges ut helt frem til juli.

Hos ASKO i Vestby merker de at flere ungdommer kjemper om de samme vikariatene.

– Vi har hatt cirka 500 søkere til cirka 100 vikariater i sommer, forteller rekrutterings- og opplæringsansvarlig i ASKO ØST Kjetil Steinsland og fortsetter:

– Vi merker at det er en markant økning i ungdommer og andre som er interessert i jobbene og som søker.

Kommentarer til denne saken