Alvorlig svikt da Sondre Guttormsen skulle dopingtestes

DOPINGTESTET: Sondre Guttormsen hadde ingen problemer med å åpne beholderen med blodprøven, uten at forseglingen ble ødelagt. Det var like før jul at Antidoping Norge var på besøk i Ski.

DOPINGTESTET: Sondre Guttormsen hadde ingen problemer med å åpne beholderen med blodprøven, uten at forseglingen ble ødelagt. Det var like før jul at Antidoping Norge var på besøk i Ski. Foto:

DEL

SKI: Dopingkontrollørene fra Antidoping Norge kom på besøk til Ski og stavhopper Sondre Guttormsen like før jul. Urinprøve og blodprøve skulle avgis. I dag avslører VG en alvorlig utstyrssvikt.

Urinprøven gikk greit. Men da Guttormsen skulle gi blod, sviktet utstyret Antidoping Norge hadde med seg. Etter at beholderen med blodprøven var skrudd igjen, skulle Guttormsen rutinemessig forsøke å åpne den igjen. Det greide han greit, uten at forseglingen ble ødelagt. Beholderen skal normalt bli ødelagt hvis noen forsøker å åpne den igjen.

Dette skjedde tre ganger.

VG kan i dag vise en skjult video, som ble tatt av pappa Atle Guttormsen, under det tredje forsøket på å forsegle dopingprøven. Videoen viser at dopingkontrollørene til Antidoping Norge fremstår like overrasket som norgesrekordholderen selv.

– Jeg ble sjokkert og tenkte på de forrige kontrollene jeg har vært med på. Kunne de også åpnes? Hva med alle dem som har blitt testet, men som kanskje ikke forsøkte like hardt å åpne beholderen? Som utøver føler man plutselig ingen sikkerhet, mener Sondre Guttormsen.

Utstyret som ble brukt er levert av Berlinger Special AB. Det sveitsiske selskapet har vært i bransjen siden fotball-VM i Frankrike i 1998. I dag ligger markedsandelen på rundt 90 prosent når det gjelder salg av testutstyr til dopingkontroller rundt om i verden.

Det er selvsagt svært betenkelig hvis dette utstyret svikter.

Det mener også Johan Kaggestad:

– Jeg trodde ikke det var så enkelt. Jeg trodde det var helt idiotsikkert. Jeg er mildt sagt overrasket. Det er utrolig betenkelig, sier Johan Kaggestad, TV 2-kommentator og tidligere landslagstrener i friidrett, sier Kaggestad til VG

Artikkeltags